Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gostovao u Dnevniku Nove TV

Karamarko: Vukovar zaslužuje pijetet, spasimo ga od ovog poniženja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko bio je gost Dnevnika Nove TV, u kojem je odgovarao na pitanja o najnovijim zbivanjima u Vukovaru.

Gostujući u Dnevniku Nove TV, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko odgovorio je na optužbe da njegova stranka 'pumpa' tenzije u Vukovaru zbog što bržeg dolaska na vlast. Kazao je da takve optužbe 'vrijeđaju Vukovarce koji su ovim postupkom Vlade duboko uvrijeđeni'.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u

'Mi ćemo doći na vlast zato jer su građane osiromašili, gospodarstvo i poduzetništvo su uništili, povećali su broj nezaposlenih, ukidaju se firme i radna mjesta', rekao je Karamarko.

Prvi čovjek HDZ-a smatra da su jučerašnji izgredi u Vukovaru, kada je nasilno uklonjeno nekoliko ploča s dvojezičnim natpisima, 'razbijanje imovine Republike Hrvatske'. 'Mi svakako nismo za ulične izgrede', kazao je.

>> Današnji prosvjed u Vukovaru prošao mirno i bez incidenata

Ipak, napominje da je Vlada Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina implementirala nezakonito. 'Nisu to smjeli. Pogledajmo taj članak 8. na koji mjesecima upozoravamo da se može primjenjivati samo ako doprinosi suradnji nacionalne manjine i većinskog naroda, ako drži do digniteta nacionalnih manjina i većinskog naroda. Ponavljam, i većinskog naroda. Je li to slučaj i u Vukovaru? Nije, naravno', rekao je Karamarko.

Na konstataciju da je upravo HDZ u suradnji s tadašnjim koalicijskim partnerom SDSS-om 2009. godine u vukovarskom Gradskom vijeću izglasao zakonski okvir za postavljanje dvojezičnih ploča, Karamarko je ustvrdio da ima vrlo jednostavno objašnjenje.

'Tražimo da Vukovar bude grad posebnog pijeteta'

'To je bio HDZ prije mog dolaska. Ne tjerajte me da razmišljam glavom svojih prethodnika. Ovaj HDZ se ne slaže s postavljanjem ćirilice, tražimo da Vukovar bude grad posebnog pijeteta, tražimo od Vlade da ima senzibilitet i emociju za ono što se događa u Vukovaru', kazao je čelnik vodeće oporbene stranke.

Na pitanje je li u njegovom osobnom slučaju riječ o licemjerju, s obzirom da se, ako smatra da je zakon loš, o tom zakonu mogao kao ministar odrediti prema njemu dok je sjedio u Vladi, Karamarko je odgovorio da o tome nema govora.

'Ne, apsolutno. Taj zakon je već bio riješen, izglasan i dogovoren s koalicijskim partnerom. Ja sam bio neovisni u toj Vladi, nisam mogao imati utjecaja. Danas je sasvim druga situacija', rekao je.

Inicijativa za izmjene gradskog statuta već za desetak dana

Najavio je da će vukovarski HDZ-ovci u tamošnjem Gradskom vijeću već za desetak dana pokrenuti proceduru izmjene gradskog statuta kako bi se izbacila odredba o dvojezičnosti. 'Od Vlade tražimo da obustavi svoje odluke i mjere koje trenutno provodi, a ako ne obustavi onda ćemo mi ući u gradski statut i na taj način to pokušati spriječiti. Vjerujem da će kolege iz vukovarskog HDZ-a za desetak dana početi proces, stavit ćemo na dnevni red da spasimo Vukovar od poniženja', rekao je Karamarko.

Predsjedniku HDZ-a je zanimljiv trenutak postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru.

'Zanimljivi su momenti kad se ovo javljaju kao teme. Noćas je bilo novo poskupljenje benzina, što za sobom vuče val poskupljenja, BDP pada već sedmi kvartal zaredom. Volio bih prije da je danas netko iz Vlade usred bijela dana otkrio neki pogon, nego što su po noći postavljali ploče', kaže Karamarko.

Rekao je da HDZ ima plan gospodarskog oporavka s nekoliko vrlo zanimljivih projekata. 'Kada dođe vrijeme, javnost će biti upoznata, jako brzo, jer ovo ide geometrijskom progresijom...', rekao je.

'Ovo nije drugi, ali je drugačiji HDZ'

Na konstataciju kako se stječe dojam da političke stranke Vukovar zaborave nakon obilježavanja dana pada tog grada, a da u Vukovar dolaze samo po političke bodove, Karamarko je odgovorio da se djelomično slaže s tim.

'Djelomično ste u pravu, ali mi koji smo vezani za Vukovar i emotivno, to više sigurno nećemo dopustiti. Govorim o HDZ-u kojem sam na čelu. Ovo nije drugi, ali je drugačiji HDZ', rekao je.

Ponovno govoreći o jučerašnjim događajima u Vukovaru, rekao je da scene na cesti nisu potrebne nikome. 'Isprovocirane su noćnim postavljanjem. Pogledajte koga su priveli, jednog Živkovića koji je dva sina izgubio, jednog Culeja... To nisu destruktivci, nego ih je bol dovela u tu poziciju', tvrdi predsjednik HDZ-a.

Na kraju je rekao kako problema s dvojezičnošću u Hrvatskoj nema nigdje, osim uvjetno rečeno u Vukovaru. 'Tražimo da on bude mjesto posebnog pijeteta. Vukovar je rana, zaslužuje pijetet, to tražimo od ove Vlade', zaključio je Tomislav Karamarko.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene