Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZA i PROTIV

VIDEO Sukob protivnika EU s Vesnom Pusić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na glavnom zagrebačkom trgu okupilo se nekoliko stotina građana koji ne žele da Hrvatska uđe u Europsku uniju. Nakon glavnog dijela programa okupljeni su se polako razišli.

Skup ‘Za Hrvatsku - NE u EU’ na Trgu bana Josipa Jelačića organiziralo je Vijeće za Hrvatsku - NE u EU. Zahtijevaju odgodu referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Okupljaju političke stranke, udruge i pojedince koji se protive ulasku Hrvatske u EU. Cilj im je jedan - referendumsko odbacivanje ugovora o pridruživanju Hrvatske EU.

Pročitajte i ovo Ilustracija U subotu Umirovljenici traže 13. mirovinu: O njihovu zahtjevu glasat će se na referendumu, hoće li tim putem i Hrvatska? Ilustracija Izglasali Parižani Vlasnici ovakvih automobila plaćat će triput veće cijene parkiranja: Još neki gradovi imaju sličan plan

Transparenti su brojni, a natpisi različiti. Na jednom tako piše: 'Generali, ZERP, brodogradilišta, poljoprivreda, ucjena, topnički dnevnici, blokada', čime prosvjednici šalju očitu poruku vlasti. Među okupljenima su većinom starije generacije i mnogi se pitaju za što su se borili. 'Zaokružite PROTIV jer je to glas Hravatsku', poručuju okupljeni.

Organizatori skupa poručuju da EU neće ništa dobro donijeti  Hrvatskoj te da će poljoprivreda i cjelokupno gospodarstvo još više propasti.

Među okupljenima su i predstavnici HSP-a, HČSP-a, Željko Sačić. Složni su da je hrvatski nacionalni interes - ostati samostalan i da se na referendumu treba zaokružiti PROTIV.

Dio organizatora skupa otišao je i do obližnjeg štanda HNS-a gdje je Vesna Pusić dijelila letke kojima se poziva građane da glasaju za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Ondje su ih optužili da nije istina da će Hrvatskoj ulaskom u EU biti bolje.

Ako se građani na referendumu izjasne protiv ulaska Hrvatske u EU, 'ekonomski ćemo se naći u neopisivo teškoj situaciji. Prva reakcija će vjerojatno biti pad kreditnog rejtinga, druga će vjerojatno biti procjena investicijske sigurnosti u Hrvatskoj jer je članstvo u EU između ostalog i mjera sigurnosti okruženja za ekonomske aktivnosti, u prvom redu investiranje', rekla je Pusić.

Po njezinim riječima, DA na referendumu dat će Hrvatskoj šansu da nastavi ići putem gospodarskog oporavka, a NE će dovesti do gubitka stabilnosti koja znači investicije, nova radna mjesta i barem održavanje postojećeg kreditnog rejtinga.

'Ja ne vidim kako bi se Hrvatska ekonomski oporavila na dugi rok od takvog šoka. Prema tome, za nas je odluka na referendumu na neki način odluka o budućnosti ekonomskog preživljavanja Hrvatske', istaknula je.

Pusić smatra da informiranje u ovom trenutku apsolutno nije problem i da je svakome dostupna svaka informacija, ali ističe da se odluka na referendumu ne donosi ni o kojem konkretnom podatku ili ispregovaranom stajalištu, već je to 'temeljna odluka da li Hrvatska sebi pribavlja političku stabilnost koja znači i mogućnost ekonomskog oporavka na dugi rok ili se odriče te političke stabilnosti'.

Na komentar novinara da je i EU u krizi i da nekim članicama pada kreditni rejting, Pusić je rekla da bi ona 'voljela da naš kreditni rejting bude na ovoj razini na koju je njima pao, a to ćemo vjerojatno čekati par desetaka godina'.

'EU je baz daljnjega prostor najkvalitetnijeg života i najvišeg standarda na svijetu u ovom trenutku sa svim problemima koje ima', ustvrdila je.

Na pitanje kako komentira podatak da je veliki broj mladih protiv ulaska u EU, Pusić je rekla da je istina da je veliki broj mladih protiv, ali ne veliki broj obrazovanih. 'Objašnjavam to u prvom redu time što nemaju u svom osobnom iskustvu komparativnu situaciju, dakle što je alternativa'.

Što se tiče troškova održavanja referenduma, Pusić je rekla kako se procjenjuje da je referendum jeftiniji od izbora te da će koštati oko 40 milijuna kuna što uključuje sve, počevši od organizacije izjašnjavanja do internetske potpore i svega onoga što je potrebno za njegovo provođenje.

Prema posljednjim istraživanjima, 60% građana želi ući u Europsku Uniju. No, ministrica Pusić vjeruje da će do sljedeće nedjelje brojka zasigurno porasti.  (A.P./Hina)

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene