Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preporuke Marija Valentića

Što je bitno kod priprema za veće utrke?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savjete oko priprema za veće utrke za čitatelje Dnevnik.hr-a podijelio je kondicijski trener i profesor kineziologije Mario Valentić. U Zadru će 7. svibnja biti jedan od osam tisuća sudionika koji uz trkače iz cijelog svijeta trče u isto vrijeme za isti cilj – pronalazak lijeka za ozljede leđne moždine. Utrku Wings for Life World Run opisao je kao događaj koji slavi sport, zdravlje, humanost i zajedništvo.

Na utrci Wings for Life World Run Mario Valentić sudjeluje već četiri godine. I ove je godine ponosni član tima Passion for Life kojemu je cilj pretrčati što veći broj kilometara jer će za svaki pretrčani kilometar Renault Hrvatska donirati pet kuna zakladi Wings for Life.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi uzbudljivi izazovi Koje nas cool utrke čekaju do kraja godine? Slika nije dostupna "Đir za Zokija'' Moćna priča o najboljim prijateljima iz Sukošana: ''Ponosu neće biti kraja''

"Na početku, kada se utrka pripremala, nitko nije mogao znati u što će izrasti, ali već u startu je sve mirisalo na nešto veliko, pozitivno, lijepo i, iako ovo možda može zvučati otrcano, ovo je utrka u kojoj je zaista najvažnije sudjelovati, a ne pobijediti. To je događaj koji slavi sport, zdravlje, humanost i gdje, vjerujem, zajedništvo osjećaju i gledatelji preko malih ekrana", kaže Mario Valentić.

Utrka ipak iziskuje fizički napor za koji se treba i pripremiti. Evo savjeta:

Odabir obuće

"Prije svega tenisice ne bi trebale žuljati. Trebaju biti prilagođene stopalu i to trebaju biti trkačke tenisice, a ne tenisice za fitness. Osim toga, naravno bitna je tehnika trčanja gdje bi se ljudi trebali i malo pripremiti. Treba trčati mekano. Postoje škole tračnja, ali za utrku Wings for Life World Run bitno je sudjelovati i ako je riječ o nekim manjim kilometražama neće doći ni do kakvih problema za lokomotorni sustav, za zglobove, pogotovo ako je riječ o nekavih 10 kilometara“, kaže ambasador tima Passion for Life Mario Valentić.

Disanje

"Kod svake tjelesne aktivnosti vrlo je bitno zadržati kontinuitet daha. Mnogi, i ne samo kod trčanja, zaborave disati mirno i bez prekida. Postoje razne tehnike disanja, ali ono što bih sugerirao rekreativcima je to da tijekom trčanja zadržavaju fluentnost daha. Potrebno je osvijestiti najvišu točku uzdaha i najnižu točku izdaha. Ono što mogu pokušati je tzv. Darth Vader disanje, udah kroz nos, a onda izdah kroz nos, ali kao da zatvorenih usta želite zamagliti prostor. Na taj način svjesno smo smanjili frekvenciju udisaja, a automatski utječemo na broj otkucaja srca i to nam omogućava da se manje umaramo, opet, naravno, to zahtijeva vježbu. Uz treninge trčanja i pravilan način disanja moguće je odraditi puno veću kilometražu, uz manje fizičkog umora", objašnjava Valentić.

Razgibavanje

"Kvalitetno razgibavanje nužno je odraditi prije trčanja. Tu govorimo o dinamičkom stretchingu. Bitno je razgibati sve zglobove, a pogotovo kukove, koljena, gležnjeve i naravno kralježnicu kroz sve tjelesne ravni. Dinamičko razgibavanje omogućava bolju cirkulaciju, a ligamenti i tetive spremniji su za utrku. Tu govorim o zagrijavanju neposredno prije trčanja, no bez obzira na to, ako ste odlučili trčati više od 15 kilometara potrebno je i tjedan dana prije utrke svakodnevno odrađivati suvisli trening", savjetuje ambasador tima Passion for Life.

Prehrana

"Na utrku je bolje ići praznijeg nego punijeg želuca. Naravno, ne možete ići praznog jer je organizam potrebno opskrbiti kvalitetnim 'benzinom'. To bi trebali biti složeniji ugljikohidrati poput tjestenine, riže i zobenih pahuljica. Bitno je pojesti nešto što će postepeno puštati šećer u organizam i opskrbljivati vas energijom. Svakako, ne jesti prije utrke ugljikohidrate visokog glikemijskog indeksa koji bi izazvali nagli porast šećera u krvi, ali onda bi tijekom utrke došlo do naglog pada energije i nemogućnosti održavanja tempa trčanja. Najbolja opcija je doručkovati barem dva do tri sata prije samog starta utrke. Zahvaljujući organizatoru utrke Wings for Life World Run, uz trkačku stazu postoje punktovi s voćem i vodom. Naravno, voda se treba piti u malim gutljajima, kako ne biste opteretili želudac i kako biste smanjili mogućnost da vaše tijelo troši energiju na probavljanje hrane. Svakako ne jesti previše crvenog mesa neposredno prije utrke", savjetuje Valentić.

''Wings For Life World Run' započinje 7. svibnja u 13 sati, a start utrke iz Zadra gledatelji će imati priliku pratiti na Novoj TV od 12.30 do 13 sati dok će cijelu utrku moći pratiti na portalu DNEVNIK.hr. Već četvrtu godinu za redom, Nova TV ponosni je partner ovog jedinstvenog projekta s humanitarnim ciljem.'

Prilog je napravljen u produkciji NOVA TV Content Teama u suradnji s Renault Hrvatska i u skladu s najvišim profesionalnim standardima.




 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene