Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Područja od posebne državne skrbi

Sabor: 'Jedina mogućnost ljudima da prežive jest da se isele'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor današnju sjednicu nastavio je objedinjenom raspravom o prijedlozima izmjena zakona o područjima posebne državne skrbi, o brdsko-planinskim područjima te o obnovi i razvoju Grada Vukovara. Rasprava se povela o nejednakom razvoju regija te o teškim uvjetima života u područjima od posebne državne skrbi.

Cilj izmjena Zakona o područjima posebne državne skrbi uz ostalo je, navodi se u obrazloženju tog zakonskog prijedloga, uskladiti razinu poreznih olakšica i pomoći lokalnim proračunima jedinica lokalne samouprave na područjima posebne državne skrbi s njihovim stupnjem razvijenosti mjerenim indeksom razvijenosti. Time se želi i ostvariti kvalitetnija raspodjela pomoći iz državnog proračuna lokalnim proračunima uz istovremeno smanjenje rashoda državnog proračuna.

Izmjenama zakona o brdsko-planinskim područjima Vlada predlaže vezivanje intenziteta pomoći iz državnog proračuna sa stupnjem razvijenosti jedinica lokalne samouprave po indeksu razvijenosti.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Nova objava Milanović se oglasio videoporukom, istaknuo dva problema: "Tome se mora stati na kraj" Ilustracija Dobro je imati na umu Važna obavijest iz banaka: Na Veliki petak neće biti dostupna jedna usluga

Zakon je u Saboru izložio Jakša Puljiz, zamjenik ministra reginalnoga razvoja i europskih fondova.

Na njegovo izlaganje replike su imali HDZ-ovci. Goran Marić rekao je kako se ovim izmjenama Zakona zapravo smanjuju poticaji područjima od posebne državne skrbi. 'Poticaji im se daju iz poreza na dobit, kako će tamo poduzetnici uopće ostvariti dobit? A i jučerašnjim zakonom ste im ukinuli porez na dobit, odakle će doći ti poticaji?', pita se Marić.

Marićeva stranačka kolegica Ivanka Roksandić naglasila je probleme u nejednakom razvoju hrvatskih regija i pozvala da se u ovo doba prođe kroz Dvor ili Glinu da se uvjeri da na cesti sada nema nikoga. Govorila je o problemima života u tim mjestima, Dvoru, Hrvatskoj Kostajnici, Hrvatskoj Dubici gdje ljudi živežne namirnice kupuju u susjednoj BiH jer nemaju dovoljno da sve to kupe u Hrvatskoj. 'Jedina mogućnost za te ljude da prežive jest da se isele', zaključila je Roksandić.

>> Slavko Linić: Kaznu krize platit će građani, nitko drugi!

Saborska oporba: Mnoge općine neće preživjeti Vladine mjere

Saborska oporba upozorila je danas kako mnoge općine neće preživjeti učinke koje će donijeti izmjene zakona o područjima posebne državne skrbi, o brdsko-planinskim područjima te o obnovi i razvoju Vukovara.

Mjerama koje predlaže, Vlada potiče velike gradove, a male općine nastavlja kažnjavati, ocijenio je zastupnik Ante Sanader (HDZ) u nastavku sjednice Hrvatskog sabora, tvrdeći kako mnoge općine neće preživjeti učinke Vladinih mjera.

Aktualna vlast je u Planu 21 najavljivala decentralizaciju, no ovdje se zapravo radi o novoj centralizaciji, tvrdi Sanader. Sve što nije uništeno oružjem u srpskoj agresiji, sada će se uništiti perom, naglasio je zastupnik Ante Babić (HDZ), dodajući da će samo njegov Imotski u proračunu izgubiti sedam milijuna kuna ili petinu svojih prihoda. Jadan je onaj koji na račun sirotinje, onih koji su stradali, kojima je sve srušeno, ide puniti proračun, kaže Ivan Šuker.

Branko Hrg (HSS) iz svega iščitava namjeru ukidanja nekih jednica. Prvo će se, kaže, dokazivati da neke nisu fiskalno sposobne, a u slijedećem koraku ići će se na njihovo ukidanje.

Laburist Branko Vukšić Vladi predbacuje da parcijalno rješava probleme. Vlada aspirinima pokušava liječiti tešku bolest, kaže Vukšić i podsjeća se u protekle dvije godine nikada nije ozbiljno raspravljalo o regionalnom razvoju.

Situacija u državnom proračunu je takva da smo određene rezove morali povući, rekao je zamjenik ministra regionalnog razvoja Jakša Puljiz, koji odbacuje oporbene tvrdnje i uvjerava da najsiromašnije jedinice neće biti zakinute. Vlada je, uvjerava, pokušala maksimalno smanjiti razinu rezova, ali neke je poteze morala povući pogotovo jer bi 1. siječnja 2015. u potpunosti trebala zaživjeti nova kategorizacija prema indeksu razvijenosti.

Država godišnje za brdsko-planinska i područja posebne državne skrbi te grad Vukovar samo kroz porezne olakšice i transfere iz državnog proračuna izdvaja 1,3 milijarde kuna godišnje, navodi Puljiz. Dodaje kako se financijski učinak predloženih mjera kreće oko 60-ak milijuna kuna. U slučaju Zakona o područjima posebne državne skrbi riječ je o 40 do 45 milijuna kuna učinka na prihode lokalne samouprave, a u brdsko-planinskim područjima oko desetak, precizirao je Puljiz.

Nezavisni zastupnik Damir Kajin izračunao je da je Vladin paket mjera 'težak' oko sto milijuna kuna. To će, zaključuje, daleko više pogoditi lokalne jedinice, nego pomoći državi.

Izmjenama Zakona o obnovi i razvoju Grada Vukovara uređuju se poticajne mjere za ubrzanu obnovu i razvoj Grada Vukovara i otklanjanje posljedica razaranja građevina i drugih posljedica nastalih tijekom Domovinskog rata. Jedna od tih mjera je i porezna olakšica kod plaćanja poreza na dobit za porezne obveznike koji obavljaju djelatnost na području Grada Vukovara.

Saborski zastupnici danas bi trebali glasovati o ranije raspravljenim prijedlozima među kojima je i prijedlog zakona o potrošačkom kreditiranju, kojim bi se korisnike kredita u švicarskim francima zaštitilo od samovolje banaka.

Vlada je s jučerašnje sjednice u Sabor, u dogovoru s bankarima, uputila amandman na konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim za kredite u švicarskim francima predlaže kamatu od 3,23 posto od početka slijedeće godine. (T.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene