Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvih godinu dana

Josipović katastrofičar: 'Prijete nam depresija i destabilizacija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Josipović danas puni godinu dana od preuzimanja dužnosti.

U proteklom vremenu dobio je pohvale zbog svoje isprike u Ahmićima, suradnje sa srbijanskim kolegom Borisom Tadićem i zajedničkog odlaska u Vukovar. Među građanima je postigao neviđenu popularnost. U intervjuu za Dnevnik Nove TV govori i zašto su reforme nužne, ali i upozorava na mnogo ozbiljnije posljedice za zemlju ako do reformi ne dođe odmah.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Tucker Carlson - 1 razgovor s Tuckerom Carlsonom VIDEO Putin otkrio u kojem će slučaju napasti Poljsku, progovorio i o globalnom ratu: "Još nismo postigli ciljeve" Vladimir Putin Drugačiji od drugih Kremlj otkrio zašto je Putin pristao na intervju s kontroverznim američkim novinarom

Kako je biti najpopularniji političar u zemlji u kojoj nema niti jednog pozitivnog trenda?

Ne opterećujem se time i nastojim raditi svoj posao, brine me što loše ide u Republici Hrvatskoj, popularnost stavljam na stranu na stranu.

Želite se svima svidjeti?

Ne, to nije moguće, frakcije moje politike su jasne i prepoznatljive. Naravno, nekome se može svidjeti, nekome ne. Mislim da je pravac politike u domeni kojoj jesam jasan i ja ću se truditi da to tako ostane.

Pitam je li pred nama izborna godina. Znači, bit ćete Ivo Josipović, predsjednik onakav kakav ste bili i u prošloj godini?

Tako je.

Hoćemo li znati za koga kuca vaše srce?

Predsjednik ne smije navijati na izborima, to je dio Ustava. Ja ću se apsolutno zalagati za vrijednosti.

Što se mora dogoditi da kažete dosta, ovako više ne može?

Jučer sam govorio o teškoj gospodarskoj situaciji i nužnosti provedbi reforma. Čovjek kada odmjerava svoje akcije mora vidjet s čim raspolaže.

Koliko još možete govoriti krajnje vrijeme je, krajnje vrijeme je?

Do onoga trenutka kada kažem prošlo je.

Koliko to još traje?

Nema mjere za to.

Bojite li se da ćemo zbog izborne godine izgubiti ovu godinu?

U razgovoru s gopodarstvenicima sam objasnio da je situacija toliko ozbiljna da izbornom godinom ne može pravdati odsustvo reforme.

Uvijek se važe? U politici, u ovoj situaciji,  zašto provoditi reforme pa izgubimo vlast?

Ako nema reforme, vlada neće dobro proći na izborima. Mislim da Vlada ima puno bolje izglede ako provede reforme.

Obične ljude muče obični, životni problemi, ekonomija, nezaposlenost, nelikvidnost, Planirate li kao političar prvo tjerati Vladu na reforme bez obzira na cijene?

Politička je dužnost predsjednika republike da moderira politički život i utječe na nužne poteze. Gospodarske reforme su nužne, bez njih nema izlaska iz krize za RH. Na srednju ili kraću stazu prijeti nam destabilizacija, u političkom i socijalnom smislu, gdje ima puno nezaposlenih, gdje puno obitelji koje nemaju za kruh ni za režije. To je glavni motiv zbog kojega ću inzistirati na reformama.

Prije nam depresija?

Tako je, mislim da uz buđenje optimizama treba voditi računa o socijalnom elementu. RH ima jako puno ljudi koji nemaju za elementarne potrebe.

Čini li vam se da se nešto radi, ili da se samo puno priča?

Rezultati još uvijek nisu onakvi kakve bi željeli, znači da se reforme provode presporo, možda bi trebalo proširiti spektar reformi, tvrdi predsjednik Josipović Ne mogu biti nepravedan pa reći da se ništa ne radi, ali postavlja se pitanje gdje su rezultati? Rezultati još uvijek nisu onakvi kakve bi željeli, reforme se provode presporo, možda treba širiti spektar reformi, obzirom da rezultati nisu kakvi smo željeli.

Nitko ne spori velik broj nezaposleni, no je li prikrivanje loša poruka?

Ne mogu reći koliko je to prikrivanje, govorilo se o nekoj novoj metodologiji. Ali vrlo je neugodno da javnost nema tako važan podatak na raspolaganju. Nadam se da više nikada neće dogoditi da građani ne dobiju podataka na koji imaju pravo.

Netko zbog treba snositi političke konsekvence?

Ne znam tko bi za to bio odgovoran od ministara. Političke konsekvence se trpe kroz kritike koju Vlada ima ako ne daje podatke.

Godina iza vas je bila godina regije, je li 2011. godina Europe? Što ako u lipnju ne dobijemo datum ?

Ja sam već o tome govorio. Mi smo sebi zadali zadaću. Ako se to dogodi, ne bi trebao biti razlog da cijela država padne u pesimizam, da se stane s reformama.

Ako ne bude datuma, treba li Vlada dalje nastaviti raditi?

Vlada će procijeniti kako će dalje nastaviti s poslom. Treba dobro procijeniti situaciju.

Što vam se u ovoj godini čini najvećim izazovom?

Borba protiv korupciji, dio reformskog paketa s kojim idemo prema Europi. Daleko smo od zaključenja problema koji se zove regija, jako puno toga moramo riješiti u interesu RH i građana. Umjetno je odvajanje europske od regionalne politike. To je ista priča, nas se najviše cijeni po regionalnoj politici. Pomirenje i dsbri odnosi sa susjednima nama znače sigurnost i nova tržišta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene