Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenski mediji

'Pahor se iz Zagreba vratio utučen, praznih ruku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Borut Pahor vratio se jučer iz Zagreba u Ljubljanu 'praznih ruku' iz svoje 'misije uvjeravanja' hrvatske strane da nacrt sporazuma o arbitražnom rješavanju graničnog prijepora treba što prije potpisati, kako ne bi trpjeli međusobni odnosi, dominantne su ocjene koje u svojim komentarima u utorak iznosi slovenski tisak.

Pahor je iz Zagreba došao praznih ruku - hrvatska premijerka kaže da će svoj potpis dati tek nakon što za to dobije suglasnost Sabora i predsjednika države. U Zagrebu se Pahor pojavio nasmijan i pun optimizma, a otišao je utučen i novinarima nije znao odgovoriti na pitanje je li od Jadranke Kosor dobio jamstvo da će Hrvatska sporazum ipak potpisati', navodi tako ljubljanski dnevni list 'Dnevnik'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slovenska oproba protiv arbitraže Jelinčić: Naš slabašni premijer pristaje na ucjene Slika nije dostupna Nije mu jasno zašto je Pahor išao u Zagreb Janša: 'Dobro je da još nismo ništa potpisali'

'Pahor se našao u apsurdnoj situaciji jer ne samo da mora braniti arbitražni sporazum u Sloveniji, gdje se na njegov račun čuje sve više kritika kvazidomoljuba, ali i Pahorovih koalicijskih partnera, nego je sada za njega lobirao i u susjednoj državi, uvjeravajući hrvatske stranke, javnost i parlament da je sporazum dobar za obje strane i da će u slučaju nepotpisivanja trpjeti međusobni odnosi", navodi se u komentaru tog lista. 'Dnevnik' međutim, praveći usporedbu s 'parafiranim sporazumom' Drnovšek-Račan iz 2001. godine, navodi da su na početku za dogovor dvaju sada već pokojnih premijera govorili da je 'prilično dobar', a na kraju nikad nije realiziran, te da je možda upravo to signal da bi ovaj put stvari mogle krenuti naprijed.

'Za Drnovšekov sporazum u Sloveniji se govorilo da je dobar, a neslavno je propao u Hrvatskoj zbog logike: ako je za njih dobar, za nas je slab. Sporazum Pahor-Kosor sada napadaju na obje strane, što čak daje nešto nade da će preživjeti', navodi komentator slovenskog dnevnika. Ljubljansko 'Delo', vodeći slovenski list, pesimistički zaključuje kako je sva prilika da će i dogovor Kosor-Pahor 'ima li Slovenija u tom slučaju rezervni scenario'.

'Nešto optimizma ulijevaju optimistički izrazi lica Boruta Pahora i Jadranke Kosor, ali oni nisu dali odgovor na glavno pitanje hoće li dogovor sada biti realiziran, kako bi se zatvorila neugodna poglavlja iz prošlosti. Kod realizacije sporazuma Drnovšek-Račan zatajila je Hrvatska, a i sada se čini da će se dogoditi isto. Je li Pahor jučer u Zagrebu iza zatvorenih vrata dobio nešto više od novih obećanja ili će se povijest ponoviti i ima li Slovenija scenarij ako se ponovi 2001. godina?', pita se 'Delo' u komentaru, te dodaje da je 'potpuna nepoznanica' može li premijerka Kosor za sporazum dobiti većinsku potporu u politici i javnosti, te da bi ponavljanje debakla sa sporazumom Drnovšek-Račan sada bilo vrlo opasno.

Delikatna pozicija Kosor

Mariborski list "Večer" iznosi ocjene više slovenskih i hrvatskih političkih analitičara o tome kakve su šanse za realizaciju arbitražnog sporazuma i bi li ga bilo potrebno javno objaviti kako bi otpale rezerve obiju strana prema prihvatljivosti sporazuma. Slovenski politolozi i politički promatrači Milan Brglez i Borut Šuklje ocijenili su da je pozicija hrvatske premijerke u vezi potpisivanja sporazuma u ovom trenutku vrlo delikatna jer oporba od nje zahtijeva da se uz parafirani sporazum donese i 'interpretativna izjava' o tome što znači kontakt s otvorenim morem, na što, kako kaže Šuklje, slovenska strana ne može pristati.

>> Slovenija želi što brže pregovore

O mogućnosti da i slovenska strana u sporazum o arbitraži unese i tumačenje kako shvaća njegov tekst govorio je prije nekoliko dana za slovensku televiziju i glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic, navodeći da to zbog kritika oporbe na račun Pahora nije isključeno. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene