Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Susret sa Kosor

Slovenija želi što brže pregovore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u Luxembourgu da Ljubljana želi da se pregovori s Hrvatskom o arbitražnom sporazumu o granici odvijaju brže nego što je to sada slučaj.

‘Još se nadamo da će se pregovori brže odvijati. Mi bismo svakako željeli da se odvijaju brže, a naša vlada za to ima potrebna ovlaštenja’, rekao je Žbogar po dolasku na sastanka ministara vanjskih poslova EU-a, koji su se u ponedjeljak sastali u Luxembourgu na redovitom mjesečnom sastanku. Na pitanje što će Slovenija poduzeti ako arbitražni sporazum ne bude potpisan do sljedeće pristupne konferencije s Hrvatskom, koja bi se prema internom kalendaru švedskog predsjedništva trebala održati 27. studenoga, Žbogar je rekao da je za sada prerano o tome govoriti. ‘Najprije ćemo vidjeti kakvi će biti današnji razgovori u Zagrebu između premijera dviju zemalja, a onda će od toga ovisiti naši sljedeći koraci’, rekao je Žbogar, koji nije htio komentirati današnji susret hrvatske premijerke Jadranke Kosor i slovenskog premijera Boruta Pahora u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na gospodarskom forumu 'Ostvareni su kontakti koji bi mogli uroditi konkretnim plodom' Slika nije dostupna Suradnja susjeda 'Hrvatske i srpske tvrtke se trebaju povezati radi trećih tržišta'

>> 'Ovo je prekretnica: Ili ćemo biti prijatelji ili u sukobu'

Slovenija je nakon višemjesečne blokade hrvatskih pristupnih pregovora pristala na deblokadu nakon što su u rujnu Kosor i Pahor postigli dogovor o nastavku pregovora za rješavanje graničnog pitanja i nastavku hrvatskih pristupnih pregovora. Slijedom toga dogovora Hrvatska je 2. listopada otvorila pregovore u šest, a zatvorila u pet poglavlja. Slovenija je i tada ostavila blokiranim još tri poglavlja, koja su tehnički spremna za otvaranje, a ta blokada nije povezana s pitanjem granice. Ljubljana navodi da će tu blokadu ukloniti kada vidi da se poštuje dogovor dvoje premijera.

Mesić: Hrvatsko-slovensko granično pitanje rješavati arbitražom bez prejudiciranja

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je da hrvatsko-slovenski granični problem treba riješiti arbitražno sudište koje treba arbitrirati na osnovi međunarodnog prava, izvedenih dokaza i utvrđenih činjenica, bez prejudiciranja granice. Mesić je gostujući na javnoj radio postaji u povodu susreta premijerke Jadranke Kosor i slovenskog premijera Boruta Pahora u Zagrebu, izjavio kako je dobro da se sastaju i da razgovaraju o otvorenim pitanjima granice. ‘Ono što nas zanima je da Hrvatska ostane granična zemlja s Italijom, da ne moramo nakon Osimskog sporazuma sada potpisivati neki drugi sporazum. I ono što Sloveniju zanima, to je slobodan pristup otvorenom moru’, rekao je Mesić.

‘Međutim, tamo (u Sloveniji) se previše inzistira na teritorijalnom kontaktu, a to ima onda dosta neriješenih pitanja. Jer, ako se ide na teritorijalni kontakt, to znači da bi Sloveniji trebalo ustupiti 12 nautičkih milja, a do otvorenog mora treba 14 nautičkih milja. Dakle, još dvije milje nedostaju. O tome se jedino može pregovarati s Ujedinjenim narodima’, dodao je hrvatski predsjednik i ponovio da to pitanje ‘mora riješiti arbitraža’. ‘Naš stav je da to pitanje treba riješiti arbitražno sudište, bio to ovaj ili onaj sud ili arbitraža o kojoj se dogovorimo. Ali na bazi međunarodnih konvencija i onda je pošteno za jednu i drugi stranu’, rekao je Mesić dodavši da je ‘sada teško predvidjeti kako će taj tijek ići’.

Upitan za komentar tvrdnji IDS-ova čelnika Damira Kajina i HNS-ove Vesne Pusić da će, prema prijedlogu, Hrvatska ostati bez 130 kilometara četvornih teritorijalnog mora, odnosno da je postignuti sporazum štetan za Hrvatsku, odgovorio da nitko ne može Hrvatskoj nametnuti rješenje kojim bi se odrekla svog teritorija. ‘Ne može nitko Hrvatskoj nametnuti rješenje kojim bi se netko u ime Hrvatske odrekao svog teritorija, radilo se o akvatoriju, morskoj površini ili o kontinentalnom dijelu’, rekao je Mesić koji, kako je rekao, nije vidio prijedlog sporazuma.

Hrvatsko-slovenski gospodarski forum

Kosor i  Pahor ocijenili su danas na Hrvatsko-slovenskom gospodarskom forumu u Zagrebu kako je i taj skup još jedan korak u pravom smjeru te kako je rješenje otvorenih pitanja put i za bolju gospodarsku suradnju. Predsjednica hrvatske Vlade istaknula je kako misli da su ona i premijer Pahor krenuli u izgradnju odnosa između dviju država na onome kako se grade odnosi među ljudima, na temelju međusobnog i uzajamnog povjerenja, na temelju uvažavanja dvije zemlje, naroda, građana.

I premijerka Kosor i premijer Pahor naglasili su da su dvije države dobri i važni trgovinski partneri, da je robna razmjena godišnje oko tri milijarde eura, a važna su i izravna ulaganja. Ulagači iz Slovenije u Hrvatsku su u razdoblju od 1993. do kraja prvog polugodišta ove godine investirali nešto više od jedne milijarde eura, po čemu se Slovenija nalazi na sedmom mjestu inozemnih ulagača u Hrvatsku. U istom su razdoblju ulagači iz Hrvatske u Sloveniji uložili 64,8 milijuna eura. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene