Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O njemu pisao i moćni Forbes

Osječanin svojom aplikacijom pokorio svijet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Matija Kopić doveo je računala na više od 650 farmi u 14 zemalja. O njegovu je uspjehu pisao i magazin Forbes, a od predsjednika Ive Josipovića dobio je odlikovanje zbog zasluge za izumiteljstvo u poljoprivredi.

Kada je Matija Kopić razmišljao kako pomoći tati u poslovima na farmi u Viljevcu, nije ni mislio da će olakšati posao farmerima u cijelom svijetu. 'Još od studentskih godina sam se zainteresirao za područje tehnologije u poljoprivredi i proizvodnji hrane, pošto sam i sam došao iz jednog takvog okruženja i iz jedne ruralne sredine', kaže Matija.

Pročitajte i ovo Katarina Brajdić - 4 Bolja Hrvatska Katarina ima posuđenu protezu: ''Kad čovjeku zatreba da mu je vratim, morat ću je vratiti'' Bolja Hrvatska 26.02.2024. - 2 Doktorirala s najvišim ocjenama Prva svjetska gramatika romskog jezika djelo je Katarine Katavić: "Jezik je prelijep, htjela sam ga prikazati što bolje mogu"

Tako je od diplomskog rada nastao program, koji poljoprivrednicima služi za jednostavnije praćenje životinja. 'Za svaku životinju korisnik može brzo saznati kakav je reprodukcijski status, je li zdrava, koje aktivnosti nad njom treba izvršiti, obrezati joj papke ili ju cijepiti protiv nekakve bolesti', dodaje.

Osječki Farmeron doveo je računala na više od 650 farmi u 14 zemalja. 'Još uvijek imamo neke klijente odje, ali je to jako mali broj. Većina njih danas je u inozemstvu, najveći broj u SAD-u, gotovo pedeset posto', kaže Matija.

U SAD-u su otvorili ured s dvoje zaposlenih. U uredu u Osijeku ih je desetero, a neki su se u srce Slavonije doselili upravo kako bi radili za tvrtku, o kojoj riječi hvali imaju i u poslovnom magazinu Forbes.

>> Osječki 'Farmeron' dobio 8 milijuna kuna investicija iz Silicijske doline

Uspješni hrvatski proizvod privlači i investitore iz Silicijske doline. Nedavno su dobili 8 milijuna kuna, koje će uložiti u osječki ured.

'Ja sam često između dva kontinenta, nikad nisam razmišljao da bih cjelokupni tim mogao preseliti van, jer to nije opravdano. Ova regija još uvijek ima niz talentiranih ljudi', kaže Matija.

Farmeronova formula uspjeha je jednostavna, timski rad, ali i ured koji je otvoren od jutra do mraka. 'Pitali su me jesam li bio na godišnjem, a ja uzvraćam pitanjem što je to godišnji. Kod nas se dosta radi, radi se i više nego što je hrvatski prosjek', dodaje Matija.

Na tržište uskoro izlazi i nova verzija. Sudeći po uspjehu prve, hrvatski proizvod uskoro će postati standard svake farme u svijetu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene