444489
444489
444489
444489
444489

Bolja Hrvatska: Upoznajte Domagoja Bradača, dobitnika čak sedam Oskara znanja

  • , 26.07.2016., 12:35
  • Autor:
  • komentara

Upoznajte 18-godišnjaka koji je osvojio čak sedam Oskara znanja.

 
 
 
 
18 godina, sedam Oskara znanja, niz medalja (Video: Dnevnik Nove TV)
18 godina, sedam Oskara znanja, niz medalja (Video: Dnevnik Nove TV)

Četiri puta bio je prvak države u informatici te dva puta u matematici. Svojoj kolekciji medalja s inozemnih natjecanja sinoć je dodao još jednu - zlato iz Informatike. Domagoj Bradač je Bolja Hrvatska.

Sa zlatom oko vrata Domagoj se sinoć vratio u Hrvatsku. Na srednjoeuropskoj olimpijadi iz informatike potukao je konkurenciju iz 12 zemalja.

"Naravno da je poseban osjećaj doći ovdje, zlato je ono čemu čovjek teži i predstavljati Hrvatsku na tako velikom natjecanju i postići ovako uspjeh - to je definitivno dobar osjećaj", kaže Domagoj.

Njegov željeni fakultet je PMF pa smo Domagoja pratili i na upisu na spomenuti faks. Kako ga zanimaju i matematika i informatika, PMF mu je bio logičan izbor. "Pa zanimaju me i matematika i informatika, ovdje ima oboje pa se to učinio kao najbolji izbor", rekao je Domagoj.

Nakon upisa, Domagoju je poraslo raspoloženje. "Pa dobar je osjećaj, upisao sam fakultet koji želim i na jesen krećem ovdje", kaže on.

Brojne medalje s domaćih i inozemnih natjecanja donijele su mu izravan upis. Prije samo tjedan dana donio je broncu s matematičke olimpijade u Hong Kongu. A sada i zlato iz Rumunjske. Za nas ih je pobrojio čak 11.

Ni ponosni roditelji ih više ne broje. "Pa baš sad i ne, moram priznati zadnjih par godina svake godine nešto osvaja", kaže majka Edita. Domagoj se priprema u Informatičkom savezu. Zajedno s kolegama.

Puno mladih ljudi odlazi iz Hrvatske, no Domagoj smatra da zna kako ih zadržati. "Trebalo bi napraviti pozicije, omogućiti da oni mogu istraživati nove stvari i ostvariti svoj puni potencijal i znanje koje su stekli", kaže.

Ni sam još nije siguran hoće li ostati u Hrvatskoj. Sada je na umu jedino priprema za Rusiju i svjetsko natjecanje u matematici.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se