Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Viši cilj

Riječki profesor na Googleovom radaru: Zahvaljujući njemu mnogima će život biti lakši

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za svaku pohvalu je i rad profesora Miroslava Vrankića iz Rijeke. Mladi informatičar zaslužan je za nekoliko tehnoloških pomagala kojima se olakšava život osobama s invaliditetom. I ne čudi stoga što je mladog profesora Google uvrstio među 100 najvećih pokretača promjena u ovom dijelu Europe.

Vrata obitelji Keškić otvorio nam je Servus - uređaj koji gospodinu Stojanu, oboljelom od ALS-a, predstavlja i ruke i noge. 'Pomaže puno, s njim mogu komunicirati, telefonirati, televiziju, upalit svjetlo, upalit web, otvorit vrata, sve', kaže nam korisnik Servusa Stojan Keškić.

Pročitajte i ovo Bolja Hrvatska 25.03.2024. - 5 Bolja Hrvatska Kad ne izrađuje nagrađivanu tjesteninu, radi u vrtu, a prepreka mu nisu ni godine ni autizam: "Takvo se dijete rađa valjda jednom u 1000 godina" Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi

Ovakvo upravljanje kućom pomoću govora olakšava živote osoba s invaliditetom. A sve to zahvaljujući riječkom profesoru Miroslavu Vrankiću. 'Meni je jako važno da pokušavam spajati svoja tehnička znanja s nečim što je korisno, ajmo reći da imam malo viši smisao', kaže profesor Miroslav Vrankić, čovjek koji stoji iza Servusa.

Profesor Vrankić na riječkom Tehničkom fakultetu osmislio je kolegij Asistivna tehnologija. Studente potiče da svojim informatičkim znanjima olakšaju život osobama s invaliditetom.

Pa razvijaju pravu znanstvenu fantastiku. Studenti svojim mislima mogu i pomicati kocku na ekranu. 'To nije čitač misli to će biti uređaj za komunikaciju putem misli gdje osoba koja ne može se pomicati, govoriti, čak ni gledati će moći komunicirati sa svojom okolinom na bazi nekakvih moždanih signala', objašnjava prof. Vrankić.

Google je profesora Vrankića uvrstio u 100 najvećih pokretača promjena u ovom dijelu Europe. 'Nisam to uopće očekivao, jako lijep osjećaj, poticaj možda za dalje da nastavimo dalje ovim smjerom', skroman je prof. Vrankić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene