Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon MIP-ove odluke

Očekuje se odluka o pritvaranju Glavaša

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zagrebačkome Županijskom sudu očekuju odluku saborskoga Mandatno-imunitetnog povjerenstva o ukinuću zastupničkog imuniteta Branimiru Glavašu kako bi mu izvanraspravno vijeće odredilo pritvor, a sudac koji ga je nepravomoćno osudio na deset godina zatvora zbog ratnog zločina policiji je dao nalog da ga se dovede u pritvor.

Glasnogovornik zagrebačkoga Županijskog suda Krešimir Devčić objasnio je da, po proceduri, odluku o pritvaranju Glavaša, koje je po Zakonu obvezno jer je kažnjen s više od pet godina zatvora, mora donijeti sudsko izvanraspravno vijeće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Državljanstvo BiH onemogućava izručenje BiH zaprimila tjeralicu za Glavašem, policija će reagirati Slika nije dostupna Međunarodna tjeralica za Glavaša 'Neka mi se sudi u BiH!'

>> Glavašu ukinut imunitet

'Vijeće zatim odluku dostavlja raspravnome sucu koji je donio presudu, a on osječkoj policiji izdaje nalog da ga se dovede u pritvor zagrebačkog Okružnog zatvora u Remetincu', izjavio je Devčić za te dodao da policija - ako Glavaša ne pronađe na njegovoj adresi - o tome mora izvijestiti suca, a nakon toga izdaje se nalog za raspisivanje tjeralice. Na upit kada se može očekivati provedba spomenutih radnji, Devčić je odgovorio kako će se sve to nastojati brzo riješiti.

MIP je danas odobrio zahtjev zagrebačkoga Županijskog suda, koji je prošlog petka, nakon presude Glavašu i ostalim optuženicima za ratni zločin u Osijeku 1991., od Sabora zatražio odobrenje za Glavaševo pritvaranje i ukinuće zastupničkog imuniteta za pritvor. Za zahtjev Suda da se Glavašu, koji je na dan izricanja presude otišao u BiH, čije državljanstvo također ima, ukine imunitet za pritvor na sjednici MIP-a glasovalo je osam članova, a protiv je bio Vladimir Šišljagić iz Glavaševa HDSSB-a. Iako današnju MIP-ovu odluku još treba potvrditi Sabor na skupnoj sjednici, to ne odgađa njezino izvršenje budući da MIP-ova odluka ima pravnu snagu dok Sabor ne zasjeda.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene