Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova pravila

Od iduće godine 45 posto elektroničkog otpada morat ćemo reciklirati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stari hladnjaci, televizori, prijenosna računala. Sve to Hrvatska je dužna reciklirati. A Europa nam je zadala i novi rok.

EU traži da od iduće godine gotovo polovica elektroničkog otpada mora biti reciklirana.

U pogona za recikliranje i oporabu EE otpada Donja Bistra kažu da od jedne tone elektroničkih otpada dobiju negdje oko 170 kilograma različitih materijala.

Otpad stiže s reciklažnih dvorišta ili izravno od ljudi. Sve funkcionira tako da se nazove besplatni telefon tvrtke koja onda besplatno dolazi po otpad.

Hrvatska trenutačno reciklira oko 35 posto elektroničkog otpada - od 2016. EU nalaže 45 posto. U Ministarstvu zaštite okoliša i prirode kažu da nismo daleko od ostvarenog cilja i da će ga Hrvatska uspjeti postići.

Ono što je najvažnije da se taj otpad ne odlaže na odlagališta. I upravo zato - radi se na edukaciji građana - jer primjerice, usisavač u prirodi je smrt za okoliš - a usisavač u reciklaži, nova je sirovina.

Spremnicima za odvojeno prikupljanje otpada Bandić potiče reciklažu

Mnogi još uvijek na znaju da i trgovci imaju obvezu primiti dotrajale uređaje ako kod njih kupujemo nove. Svi veliki trgovci koji prodaju perilice ili hladnjake - ukoliko kupujete kod njih, moraju uzeti vaš stari proizvod i zbrinuti ga.

Trgovine veće od 400 kvadrata koje prodaju električnu ili elektroničku opremu moraju omogućiti građanima da bez naknade zbrinu neke svoje manje uređaj kao što je možda sušilo za kosu.

Isto tako, svaka trgovina koja prodaje fluorescentne cijevi ili štedne žarulje mora preuzeti vaš otpadnu štednu žarulju bez naknade i nitko vas ne može pitati gdje ste to kupili.

Dakle, na ljudima je, hoće li svoje žarulje samo baciti u koš za smeće ili će to skupljati i zbrinuti na pravi način. Jer zbrinjavanje otpada je sustav u koji svi, ali baš svi moraju biti uključeni. Do 2019. i Hrvatska će morati reciklirati 65 posto elektroničkog otpada.

Za sada su u Hrvatskoj samo dva pogona za reciklažu ovog otpada koje financira Fond za zaštitu okoliša financira. Ako ne dogodine, do 2019. će sigurno biti potreban još veći broj ovakvih tvrtku - možda je to nekome prilika i za dobar poslovni pothvat.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene