Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Omišalj na Krku

OTKRIVEN ANTIČKI GRAD Hrvatski otok postaje arheološka meka i turistička atrakcija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi nalazi na već poznatom arheološkom nalazištu kod Omišlja. Francusko-hrvatski arheološki tim danima radi na iskopinama koje su dokaz života u jednom od najstarijih antičkih mjesta na Krku - Omišlju.

U planu je i istraživanje podmorja uvale Sepen, pretpostavlja se, nekada poznate antičke luke. A cijelo bi to područje trebalo uskoro postati turistička atrakcija i arheološki park. Tim arheologa iz Francuske s kolegama iz Hrvatske žlicu po žlicu otkriva nove zidine na već poznatom nalazištu.

Pročitajte i ovo LNG terminal (Foto: Dnevnik.hr - 2 Gradnja LNG terminala Načelnica Omišlja: "Gospoda iz EK-a iznenađena su silinom zakona koji se krše u Hrvatskoj" Prosvjed protiv LNG terminala (Foto: Marko Balen) Protiv LNG terminala Veliki prosvjed u Rijeci i na Krku ujedinio i ljute političke protivnike: "Vrijeme je da kažemo ne''

'Upravo u uvali Sepen se nalazi antički grad pa ranokršćanska crkva na Mirinama koja nije samo ranokršćanska već se koristi i kroz čitavo razdoblje ranog Srednjeg vijeka', kazala je arheologinja doc. dr. sc. Morana Čaušević Bolly.

'Ovi radovi dio su velikog istraživanja o ranokršćanskim samostanima na Kvarneru, i jako smo zadovoljni s onim što smo dosad našli', kazao je francuski arheolog Sebastien Bully.

Iskopine na kojima radi hrvatsko - francuska ekipa arheologa trebala bi postati dio velikog projekta arheološkog parka u Omišlju. Osim na kopnu istražuje se i priobalje, a uskoro će početi i istraživanje podmorja. Pretpostavlja se da je ovdje bila važna luka.

'Možete vidjeti ovaj zid koji smo otkrili, a koji ulazi u more, sad treba vidjeti gdje i kako završava', rekla je arheologinja Agnes Stock.

Nedaleko od ovog antičkog, ranokršćanskog nalazišta, spomenika kulture nalazi se spomenik ljudskom nemaru - DINA Petrokemija koja već godinama ne radi, a iz koje je tek nedavno uklonjen klor.

'Ne mogu reći da sam zadovoljna, mogu reći samo da svakako stanovnici mirnije spavaju', rekla je načelnica općine Omišalj, Mirela Ahmetović.

Ovi mladi ljudi ni ne osvrću se na susjednu posrnulu kemijsku industriju, previše su okupirani svojim poslom.

'Većina materijala koji smo ovdje pronašli je kasnoantički i može se datirati u razdoblju petog ili šestog stoljeća', kazao je arheolog Ivan Valent.

Već ovoga ljeta, turistima i ostalim znatiželjnicima bit će dostupno još jedno otkriće bogatog arheološkog nalazišta kod Omišlja. Njegovi se stanovnici nadaju da će biti sve poznatiji po turizmu i povijesti, a puno manje po kemijskoj industriji.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene