Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milinović u Karlovcu

Karlovac: Otvorena operacijska dvorana u sklopu rodilišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U karlovačkoj Općoj bolnici danas je u nazočnosti ministra zdravstva i socijalne skrbi Darka Milinovića i njegovih suradnika otvorena operacijska dvorana u sklopu rodilišta, u što je uloženo 3,5 milijuna kuna.

Ministar Milinović kazao je da su se do sada u Karlovcu operativni porođaji obavljali na 6. katu bolnice, pet katova iznad rađaonice, tako da je nerijetko život majke i djeteta ovisio o tih nekoliko katova udaljenosti. 'Ovo je dobar primjer kakve uvjete rađanja moraju imati žene u Hrvatskoj da bi što brže, dakle za nekoliko minuta, porođaj mogao, ako je to prijeko potrebno, dovršiti operativnim putem, odnosno carskim rezom', kazao je Milinović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Testirano sve osoblje Koronavirus probio u riječki KBC među trudnice i rodilje: ''Bilo je nekoliko izoliranih slučajeva...'' Marko Krmpotić i Ivana Sabljak izvidI u KBC-u Tragedija za mladu riječku obitelj, koja sada traži pravdu: "Sve ono čemu ste se radovali i što je za vas trebalo biti sretno završilo je drugačije..."

Podsjetio je s tim u vezi da je bilo rodilišta u Hrvatskoj gdje se carski rez u slučaju komplikacije morao obaviti u 30 ili 40 kilometara udaljenim operacijskim dvoranama pa su takva rodilišta privremeno zatvorena. Najavio da će se otvoriti kad i u njima budu uvjeti kao u karlovačkoj bolnici, a takvi se projekti izrađuju. U izjavi za medije kazao je da reforma zdravstva nema alternativu: 'Lomit ćemo sve pred sobom da dignemo standard zdravstvenih usluga', najavio je Milinović, ocijenivši da su protiv reforme samo oni ravnatelji u čijim bolnicama je nabava potrošnog materijala bila i primjerice 518 posto veća nego u nekim drugim bolnicama.

Ravnatelj karlovačke opće bolnice Nedjeljko Strikić i voditelj službe za ženske bolesti i porođaje Željko Štajcer kazali su da se u Karlovcu na tisuću porođaja oko 200 završava carskim rezom, da je smrtnost djece pri porođaju niska i po svjetskim standardima te da je prošle godine iznosila četiri, a ove godine tri promila. Gradnja operacijske dvorane stoji dva, a najsuvremenija oprema 1,5 milijuna kuna.

Ministar Milinović, državni tajnici Dražen Jurković i Ante Zvonimir Golem te ravnatelj HZZO-a Tihomir Strizrep s bolničkim su osobljem održali radni sastanak zatvoren za javnost. Ravnatelj bolnice Strikić je nakon sastanka kazao da su u razgovoru o zdravstvenoj reformi liječnici i osoblje dobili odgovore na više pitanja.

Za stanje u bjelovarskoj bolnici ministar Milinović je kazao da je dobio hitno očitovanje koje je tražio u petak, iz kojeg proizlazi da razina zdravstvene usluge nije smanjena, da su usluge standardne i da se pacijenti ne moraju brinuti zbog nastalih teškoća.'Nakon toga nisam se htio upletati u to tko je ravnatelj, tko je dao otkaz. To neka rješava županija, no smatram da potez 10 kirurga, koji u jednom danu daju otkaz da bi tako izvršili pritisak na odabir ravnatelja, nije dobar. Liječnička struka treba se kloniti takvih metoda jer na kraju sve završava na leđima pacijenata", kazao je ministar.

>> Milinović: Manje novca neće smanjiti razinu zdravstvene zaštite

Na novinarsko pitanje o referendumu o izmjenama zakona o radu Milinović je kazao da je na saborskom odboru zadnja riječ da danas odluči hoće li izmjene biti stavljene u saborsku proceduru ili ne.'Vlada je povukla prijedlog, ali mi ne bježimo od referenduma niti ga se bojimo. To najbolje dokazuje to što je izdvojeno 170 milijuna kuna, što je uvjet provedbe referenduma. Sve ostalo je politikantstvo oporbe i nekih drugih', izjavio je Milinović. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene