Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uštede da, ali razina zdravstva ista

Milinović: Manje novca neće smanjiti razinu zdravstvene zaštite

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predloženim rebalansom državnog proračuna Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi ostaje bez 306 milijuna kuna, no ministar Darko Milinović izjavio je kako su uštede bile moguće zbog reforme zdravstvenog sustava zahvaljujući kojoj su mogli poduprijeti program gospodarskog oporavka predsjednice Vlade RH, a manje novca u sustavu neće smanjiti razinu zdravstvene zaštite.

Po prijedlogu rebalansa, za 261 milijun kuna smanjuje se ukupni proračun Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), pri čemu se najviše, za 201 milijun kuna smanjuju naknade za bolovanja te za 100 milijuna kuna lista skupih lijekova, a izdaci za ortopedska pomagala povećavaju se za 140 milijuna kuna. Rebalansom je, među ostalim, predviđeno manje novca za transplantacijski program, za novu opremu, informatizaciju zdravstvenog sustava te reformu hitne medicinske pomoći.

Pročitajte i ovo Ilustracija Skandal u susjedstvu Kupili lijes, isprintali osmrtnice: Obitelj došla po bakino tijelo u bolnicu pa doživjela potpuni šok Novosti u e-kartonu - 3 klikom do dijagnoza Hoće li papirnati nalazi u povijest? ''Jedanput bude i to čvrknulo, onda ne bu nigdje ništa''

Milinović ističe kako rebalans neće utjecati na smanjenje razine zdravstvene zaštite te navodi da je pojačanom kontrolom bolovanja stopa bolovanja u godinu i pol dana smanjena za 25 posto, a 12 milijuna kuna uzetih transplantacijskom programu, koji bi po sadašnjoj potrošnji ostali nepotrošeni, vratili bi se do kraja godine bude li to potrebno. Kad je riječ o skupim lijekovima, u HZZO-u se doznaje kako su s farmaceutskim tvrtkama do kraja godine već potpisani ugovori o nabavi lijekova, koji su za 100 milijuna kuna manji od za skupe lijekove ukupno predviđenih 550 milijuna kuna, a svaka dodatna kupnja ići će, po ugovoru, na teret proizvođača.

'Uveli smo pay-back sustav čime se farmaceutska industrija uključuje u financiranje posebno skupih lijekova, što znači da su sredstva za posebno skupe lijekove praktički na istoj razini. To potvrđuje i činjenica da smo uveli novih 47 lijekova na tzv. besplatnu listu lijekova i 13 lijekova na popis posebno skupih lijekova, što je više nego u posljednjih 10 godina zajedno', izjavio je ministar Milinović. Lista skupih lijekova ove je godine dosegnula dosad najviši iznos od 550 milijuna kuna, čime se željelo dodatno povećati dostupnost inovativnih lijekova onkološkim bolesnicima, oboljelima od hepatitisa, multiple skleroze, reumatoidnog artritisa i rijetkih bolesti.

Na smanjenje novca za skupe lijekove reagirao je i predsjednik Hrvatskog onkološkog društva prof. Eduard Vrdoljak, koji je istaknuo da je u krizi teško očekivati porast izdvajanja za uvijek rastuće potrebe onkoloških bolesnika, ali, dodao je, i u ovim okolnostima bolesnici mogu biti sigurni da će biti optimalno liječeni. Podsjetio je da su u posljednjih 10 godina izdvajanja za onkologiju porasla s dva na osam posto zdravstvenog proračuna, a u tijeku je i instalacija radioterapijske opreme vrijedne pola milijarde kuna.

Predsjednica Koalicije udruga u zdravstvu Mensura Dražić ipak izražava bojazan da će se manje novca za skupe lijekove odraziti na kvalitetu skrbi za bolesnika te najavljuje da će od direktora HZZO-a zatražiti očitovanje o tome kako će se uzeti novac nadoknaditi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene