Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U stanu prijateljice

Umro Kasum Cana, umjetnik i romski aktivist

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kasum Cana, predsjednik zagrebačke Stranke Roma i Centra kulture Roma te član gradskog Vijeća za nacionalne manjine je jučer poslijepodne pronađen mrtav u jednom novozagrebačkom stanu, koji je u vlasništvu 33-godišnjakinje.

Glasnogovornica zagrebačke policije Jelena Bikić potvrdila je da očevidom nisu pronađeni tragovi nasilja, a obdukcija će utvrditi uzrok smrti. Tijelo je poslano na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.

43-godišnji Cana umro je u stanu prijateljice, koja je zvala hitnu pomoć, nakon čega je došla i policija. On je kod nje navratio u noći s 21. na 22. veljače, a nakon što se ujutro ustala mislila je da spava. U ranijim posljepodnevnim satima shvatila je da ne pokazuje znakove života i pozvala pomoć.

Policija je potvrdila da su u stanu pronašli 'materijal koji liči na opojnu drogu'.

Kasum Cana rođen je 1968. godine u Prizrenu u romskoj zanatlijskoj obitelji. Zbog političke situacije na Kosovu napušta školovanje i rodni grad Prizren te 1984. dolazi u Zagreb gdje se zapošljava kao soboslikar i ličilac.

>> Osveta Kasuma Cane: Ivo Sanader u muzeju kao primjer lažljivca!

Uskoro postaje slobodnim umjetnikom. Slika, fotografira i piše poeziju na romskom. Također piše u časopisima Roma te prevodi na romskom jeziku.

Jedan je od prvih članova Saveza udruženja Roma Hrvatske.
1997/8. boravio je u par navrata u Parizu i surađivao s prof. Marcelom Courtiadeom u pariškom Institutu za romski jezik.
Živio je i radio u Zagrebu te je bio oženjen i otac četvero djece. (D.Ma./ Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene