Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik uoči referenduma

'Hrvatskom neće vladati Europska unija, upravo suprotno!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ulaskom u EU Hrvatska neće izgubiti svoj suverenitet', poručio je predsjednik Ivo Josipović.

'Unija neće vladati Hrvatskom nego će Hrvatska biti jedna od 28 zemalja zemalja članica koje će upravljati Europskom unijom', izjavio je u Zagrebu hrvatski predsjednik Ivo Josipović i pozvao je građane da u nedjelju izađu na referendum.

Pročitajte i ovo Ilustracija Analiza europskih zemalja Amerikanci napravili veliko istraživanje: Evo što su utvrdili o Hrvatskoj Novinari na press konferenciji Sve lošija situacija na razini EU Hrvatska se našla na zabrinjavajućoj listi: Rame uz rame Mađarskoj i Poljskoj po napadima na novinare

‘Hrvatska država neće prestati biti suverena. Ulaskom u EU naša će suverenost dobiti bolju, veću, važniju dimenziju nego što je to ima danas’, naglasio je predsjednik.

‘Neće EU vladati Hrvatskom. EU je zajednica utemeljena na sasvim drugom konceptu, ne konceptu vladanja nego konceptu upravljanja, i Hrvatska će biti jedna od 28 zemalja koje će upravljati EU-om’, istaknuo je Josipović na konferenciji pod nazivom ‘Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji’.

Kazavši kako će Hrvatska ulaskom u EU biti u prilici da i sama sudjeluje u donošenju odluka, a ne da čeka što će odlučiti drugi, Josipović je istaknuo da je to važno i veliko dostignuće te da će hrvatski građani biti u prilici ‘da se natječu u svim disciplinama: od gospodarstva do kulture i znanosti i siguran sam da možemo pobijediti’.

‘U utakmici koju nazivamo EU može pobijediti svih 28 članica EU-a. Kada gledamo što je to što bi nas moglo spriječiti da budemo pobjednici, onda mogu reći da smo to mi sami’, naglasio je Josipović.

Po njegovim riječima, EU je velika mogućnost, velika prilika za Hrvatsku, a o Hrvatskoj ovisi hoće li je iskoristiti. ‘Hrabrost, znanje, sposobnost, samopouzdanje, vjera u vlastite snage su one vrline koje su potrebne za pobjedu. Ja sam siguran da Hrvatska te vrline ima i siguran sam da će to naši građani pokazati u nedjelju’, poručio je predsjednik.

Pozvavši hrvatske građane da izađu na referendum, šef Delegacije Europske unije u RH Paul Vandoren istaknuo je u svom govoru na konferenciji da je odluka Hrvatske o pristupanju Uniji ‘možda najvažnija odluka koju će Hrvatska donijeti za svoju budućnost’.

Vandoren je rekao da će ‘EU poštovati odluku hrvatskih građana na referendumu kakva god ona bila’. Također je rekao da ‘odgovorni građani trebaju izaći na referendum’.

‘Moguće pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, kažem moguće jer je na građanima da o tome odluče u nedjelju, može donijeti poduzetnicima puno prednosti. To je zlatna prilika...’, rekao je Vandoren dodajući da je jedna od velikih prednosti potpuni pristup tržištu od oko 500 milijuna ljudi.

Po njegovim riječima, propisi o zaštiti kvalitete proizvoda i poštivanje vladavine zakona omogućit će razvijanje bolje poduzetničke klime koja će privući ulaganja, a ona će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta.

Naglasio je da je Unija donijela mir i stabilnost posljednjih desetljeća velikim dijelovima europskog kontinenta te da građani zemalja članica tome pridaju veliku važnost. ‘Ja sam uvjeren da građani zemalja na jugoistoku Europe, među kojima je Hrvatska, pridaju jednaku važnost održavanju mira i stabilnosti u tom dijelu Europe. Ja vjerujem da je pristupanje Hrvatske i drugih zemalja regije EU-u najbolje jamstvo održavanja mira i stabilnosti.’

Zadnja dva proširenja EU-a, 2004. i 2007. godine, pokazala su da je politika proširenja bila uspjeh jer statistike pokazuju da je proširenje donijelo porast BDP-a i veći životni standard građana. Također je zabilježen rast trgovine i izravnih stranih ulaganja, rekao je Vandoren. ‘Mislim da bi sve to bilo dobrodošlo Hrvatskoj’, kazao je.

Na novinarsko pitanje u stanci konferencije što će se dogoditi ako hrvatski građani u nedjelju na referendumu odbace pristupanje Europskoj uniji, Josipović je rekao da o tome ne razmišlja jer ne vjeruje u tu mogućnost. ‘Ja o tome puno ne razmišljam jer ne vjerujem u tu soluciju. Ja više mislim kako ćemo već u ponedjeljak raditi na višoj fazi integracije, na što bržoj ratifikaciji pristupnog ugovora’, rekao je Josipović.

Glavni pregovarač Vladimir Drobnjak, koji je pozvao građanke i građane Hrvatske da izađu na referendum i ‘jasno i glasno kažu 'da'‘ odgovorio je na isto pitanje da jedino što se sa sigurnošću može reći da RH, ako referendum bude negativan, neće ući u EU 1. srpnja 2013. On je naglasio da s optimizmom očekuje referendum te da će Hrvatska višestruko profitirati od članstva u Uniji.

>> Što ako kažemo NE na referendumu?

Na konferenciji su pozdravne govore također održali zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović i glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić.

U priloženim videima možete poslušati što je sve rekao predsjednik Josipović o ulasku Hrvatske u Europsku uniju (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene