Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak gradonačelnika

Gradonačelnici četiri grada o modernizaciji javne rasvjete i priuštivom stanovanju

Sastanak gradonačelnika Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka
Sastanak gradonačelnika Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka Foto: Cropix
Inicijativa četiri grada, koja okuplja gradonačelnike Osijeka, Zagreba, Rijeke i Splita zaključila je u subotu kako su potrebni dodatni iskoraci u projektima modernizacije javne rasvjete, a da će se za napredak u projektima priuštivog stanovanja trebati više uključiti država.

Na sastanku u Osijeku razgovaralo se o temama priuštivog stanovanja, digitalizacije i zelene tranzicije.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je kako se raspravljalo o automatskom upravljanju prometom, posebno o semaforiziranim raskrižjima, gdje se kroz umjetnu inteligenciju i algoritme želi povećati protočnost prometa, posebice javnog prijevoza.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković borba protiv nasilja Plenković: "Vlada nizom zakona osnažuje položaj žrtve i podiže kazne za počinitelje"

Dodao je kako se razgovaralo o ozelenjevanju gradova, jer sva četiri grada idu u smjeru povećanja broja stabala na javnim površinama, i sada se govori o 15 tisuća stabala, koje će tijekom ove sezone biti posađena u sva četiri velika grada.

Sastanak gradonačelnika Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka Sastanak četvorice gradonačelnika povodom Foto: Cropix

Razgovarali smo o jačanju kapaciteta naših poduzeća u održavanju zelenih površina te modernizaciji javne rasvjete, što je u određenoj mjeri napravljeno u sva četiri grada, ali potrebni su dodatni iskoraci kako bi se ostvarile uštede električne energije i smanjilo svjetlosno onečišćenje, rekao je Tomašević.

Dodao je kako će na idućim sastancima fokusirati na temu modernizacije javne rasvjete, ali i na obnovljive izvore energije te energetsku obnovu javnih zgrada.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podli plan Policija upozorava na prijevaru vezanu uz eure

Govoreći o projektima digitalizacije gradonačelnik Splita Ivica Puljak kazao je kako je u Splitu otvoren kontakt centar, kao točka u kojoj građani prijavljuju svoje probleme i upite, na koje se brzo odgovara, a razgovaralo se o mogućnostima primjene takvog centra i u ostalim gradovima.

Razvili smo aplikaciju "smart city", koja može centralizirati sve naše digitalne usluge, u čemu je Rijeka najviše odmakla. Osijek razvija sveobuhvatnu integrirajuću platformu, koja objedinjava sve te usluge. Suradnja u području digitalizacije ide dalje, i u budućnosti ćemo je nastaviti u ekspertnim grupama, izvijestio je Puljak.

Pročitajte i ovo Ilustracija pokušaj ubojstva Policija otkrila detalje drame kod naplatnih kućica: Muškarac koji je pokušao pregaziti sunarodnjake nije bio sam u vozilu

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović rekao je kako je u području priuštivog stanovanja došlo do značajnih pomaka, jer su ostvareni kontakti s Europskom investicjskom bankom, Svjetskom bankom te komercijalnim bankama, i razrađen je niz prijedloga, o kojima će se uskoro raspravljati.

Isitče kako je u Rijeci u javno savjetovanje upućena odluka kojom se omogućuje smanjjvanje komunalnog doprinosa, kada se radi o poticajnom i priuštivom stanovanju, na način da se takvi projekti mogu djelomično ili potpuno osloboditi plaćanja komunalnog doprinosa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Crveni meteoalarm Hrvatska na udaru ledenog vala! Upaljen meteoalarm, snijeg stiže i u nizine

Izvijestio je kako je jučer razgovarao s nadležnim ministrom Brankom Bačićem i dogovoreno je da se aktivnosti konkretiziraju.

Filipović smatra kako priuštivo stanovanje treba biti tema o kojoj će se razgovarati na nacionalnoj razini, da država mora učiniti značajne korake naprijed, jer to "praktično postaje pitanje nacionalnog opstanka," s obzirom da cijene stambenih kvadrata "lete u nebo".

Sastanak gradonačelnika Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka Gradonačelnici predstavljaju zaključke Foto: Cropix

Dogovoreno je, u sklopu ove inicijative, ali i na sastanku udruge gradova, da to bude tema o kojoj treba razgovarati ne samo u okviru inicijatve četiri velika grada, nego i na razini svih hrvatskih gradova, istaknuo je Filipović.

Pročitajte i ovo Zoran Pripuz - 4 zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke Određen je istražni zatvor za troje uhićenih zbog kampova na Murteru

Osječki gradonačelnik Ivan Radić najavio je kako će se idući sastanak inicijative četiri grada održati u Zagrebu, a datum će biti dogovoren naknadno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene