Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važno tržište

Možemo li se nadati nižim cijenama nekretnina? Pogledajte koliko kvadrata stana možete kupiti za godišnju plaću u Zagrebu

Aktualno Galerija Prodaja nekretnina na prvom mjestu - 5 Prodaja nekretnina na prvom mjestu - 5 Foto: DNEVNIK.hr Prodaja nekretnina na prvom mjestu - 4 Prodaja nekretnina na prvom mjestu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Prodaja nekretnina na prvom mjestu - 3 Prodaja nekretnina na prvom mjestu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Prodaja nekretnina na prvom mjestu - 2 Prodaja nekretnina na prvom mjestu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +4 Prodaja nekretnina na prvom mjestu - 1 Galerija 1/9 >>
Najviše prodanih nekretnina tradicionalno je u Zagrebu. Slijede Zadar, Split i Rijeka. Među ove gradove, prema podacima Ekonomskog instituta, ugurao se Osijek. Koliko je ovo tržište vrijedno i važno krije se u činjenici da je vrijednost prodanih nekretnina 13 posto bruto domaćeg proizvoda.

Manje se prodaje, ali po višim cijenama. Tako izgleda tržište nekretnina.

"Cijene samo rastu, rastu, a strah me ako ne kupim, što onda, zato što vrijeme ide. To treba biti u proporciji plaća ljudi da si možemo priuštti dobar život", rekla je Zagrepčanka Gala.

"Preskupo je i mlada osoba si danas ne može uopće priuštiti da planira tako nešto, a sad ne znam kako će biti u budućnosti", istaknula je Majda.

Ponuda i potražnja diktiraju cijene. "Ukoliko na tržištu nedostaje proizvoda oni postaju sve skuplji. Ako se na području Hrvatske do rata gradilo oko 24 tisuće stanova godišnje, a sada smo na 12 tisuća, znači da nam otprilike nedostaje 10 tisuća godišnje stambenih jedinica", objasnio je državni tajnik Željko Uhir.

Pročitajte i ovo Obilježava se Dan policije - 4 Dan policije Policajci proslavili svoj dan, sjenu na slavlje vrhu policije nije bacilo ni anonimno pismo policajke: "Objasnite mi kako je moguće..."

Prosječne cijene kvadrata ipak su najviše kod poslovnih prostora. Tek onda slijede kuće i stanovi.

"U Biogradu na Moru, tu je cijena negdje u prosjeku oko četiri tisuće eura, zatim slijede cijene kuća i to na Cresu i Visu, blizu tri tisuće eura po metru kvadratnom i zatim slijede cijene stanova i to u Rovinju blizu 2900 eura", rekla je znantvena savjetnica EIZ Ivana Rašić.

Za godišnju plaću u Zagrebu moguće je kupiti gotovo sedam kvadrata stana, a u Vukovaru 22, istaknuo je reporter Dnevnika Nove TV Vanja Margetić.

"Nažalost, na našem tržištu nekretnine se kod nas tretiraju kao ulaganje, ne kao s namjerom stanovanja ili s namjerom ostvarivanja prihoda od najma i rezultat toga je veliki broj neiskorištenih nekretnina", dodala je ravnateljica EIZ-a Tatjana Barbarić

Struka kaže da i za to ima lijeka. "Obeshrabrivanje ulaganja u nekretnine u svrhu štednje i šekupacije bi bilo donekle adresirano i uvođenjem adekvatnog oporezivanja", objasnila je Barbarić.

Pročitajte i ovo Zabrana šljokica Nova direktiva Panika u industriji ljepote: Ostaju bez obožavanog ukrasa, a stižu i druge zabrane

Nižim cijenama bar kratkoročno ne treba se nadati, ističu u agenciji za nekretnine. "Ako pričamo o stanovima do tih nekakvih 55 kvadrata oni su uvijek u fokusu klijenata i tu vjerujemo da će se cijena zadržati, neke korekcije cijena očekujemo kod stanova za adaptaciju", rekla je agentica za nekretnine Martina Mataić Škugor

Vrijednost svih prodanih nekretnina prošle godine bila je oko osam i pol milijardi eura. Zanimljivo, polovica stanova i kuća kupljena je - gotovinom.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene