Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči izbora

HUP strankama postavio 16 pitanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HUP od stranaka očekuje konkretne odgovore.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) objavila je u utorak 16 pitanja koje upućuje političkim strankama uoči parlamentarnih izbora, koja se odnose na uvjete poslovanja poduzetnika i unapređenje poslovne klime.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković ON ZNA KAKO POLITIČKI PREŽIVJETI Tko je Gordan Jandroković? Stajao je uz bok svim predsjednicima HDZ-a, a Milanoviću je odgovorio fotografijom u kupaćima Slika nije dostupna Poslodavci zabrinuti "Situacija je dramatična": Hrvatska pala na HUP-ovoj ljestvici, imamo 36 od mogućih 100 bodova

HUP od stranaka očekuje konkretne odgovore, koji će biti sastavni dio njihovih ekonomskih programa, rekla je na predstavljanju pitanja predsjednica HUP-a Gordana Deranja.

Lalovac je najavio dosta toga - Kada će najave provesti u djelo?

HUP-ova pitanja političkim strankama odnosno područja za koje HUP smatra da hitno moraju biti riješena, nisu ništa novo, dodaje ona, ali ističe kako do sada nije bilo političke volje i snage za njihovo rješavanje.

Kaže da će Vlada u petak, kad se očekuje objava najnovijih podataka o kretanju BDP-a, tvrditi da se izlazi iz recesije i da HUP to ne osporava, ali da gospodarstvo zapravo stagnira.

Ujedno, upozorava da su predstojeći izbori za Hrvatsku "zadnja šansa da samostalno odluči o svojoj budućnosti". Dodaje da je vrijeme potrošeno i da se o bitnim problemima treba razgovarati, a "ne dozvoliti da se u društvu vode nebitne rasprave, dok gospodarstvo stagnira, a narod je siromašan".

HUP-ova pitanja

Pitanja koja HUP postavlja političkim strankama su kako će poštovati fiskalno pravilo i provesti fiskalnu konsolidaciju, kada i kako misle promijeniti teritorijalni ustroj države i provesti reformu javne uprave, kako će već u prvoj godini mandata ukloniti najveće administrativne i investicijske barijere te kada će i kako smanjiti poreze i neporezna opterećenja.

HUP pita stranke i što će učiniti na poboljšanju pravosuđa, povećanju učinkovitosti državnih poduzeća i korištenja državne imovine te omogućavanja pružanja javnih usluga privatnicima.

Poslodavce zanima i kako političke stranke vide reformu tržišta rada i obrazovnog sustava te kako misle unaprijediti mirovinski i zdravstveni sustav.

'Neka skinu šape i pandže sa zdravstva'

Pitaju stranke i kako se misle boriti s nepovoljnim demografskim trendovima i mogućim nedostatkom radne snage, kako će osigurati energetsku dostupnost i sigurnost uz ekološku održivost, ali i kako misle poticati znanost i inovativnost.

Na kraju, od stranaka koje će se boriti za vlast traže i odgovore na pitanja kako misle unaprijediti kulturu dijaloga, afirmirati izvrsnost i poticati poduzetništvo te kako drže da mogu iskoristiti članstvo Hrvatske u NATO-u i EU-u.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić podsjeća da je HUP i prije prošlih parlamentarnih izbora strankama uputio svoja pitanja, a da su ona riješena, kaže, danas bismo imali gospodarski rast između 3 i 4 posto.

Majetić upozorava da bi se Hrvatska, ne prestane li trošiti više nego što zarađuje, mogla naći pred zidom i da joj kreditori više neće biti spremni posuđivati bez visokih kamata.

Ističe i da Hrvatsku investitori još uvijek zaobilaze, jer u Hrvatskoj ne vide povoljne uvjete za stvaranje profita, a kaže i da se poduzetnici bore sa šumom propisa koji se uz to prebrzo mijenjaju.

Po njegovim riječima, poslodavce još uvijek prati nezaslužena stigma kriminalaca pa se javnost opire privatizaciji zbog čega, kako je rekao, uz ostalo pet tisuća objekata na Jadranu ne ugošćuje turiste.

Siti obećanja, početi odmah

Svih 16 HUP-ovih pitanja mogu se svesti na pitanje konkurentnosti, kaže predsjednik Nadzornog odbora HUP-a Branko Roglić koji smatra da Hrvatska nije uspjela postati investicijskom mekom, a čelnik HUP-ove udruge malih poduzetnika Petar Lovrić ocjenjuje da se poduzetnička klima u Hrvatskoj uopće ne unapređuje.

Lovrić ujedno poziva stranke da ne razmišljaju samo o podjeli 'plijena' nakon izbora, nego i o reformama koje moraju provesti.

HUP će, kako je najavljeno na današnjem predstavljanju pitanja strankama, o svojim zahtjevima razgovarati sa strankama i koalicijama, o čemu će izvijestiti javnost, ali se neće politički svrstavati nego dati informaciju u kojoj mjeri stranke u svojim programima imaju HUP-ove zahtjeve.

"Želimo im pomoći da se očituju na pitanja koja nisu popularna. Siti smo obećanja, želimo konkretne odgovore. Stranka koja osvoji vlast, a nije sposobna odmah početi raditi, nije ni sposobna za vlast", kaže Davor Majetić poručujući budućim pobjednicima da imaju "sat vremena za šampanjac", a da onda krenu na posao. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene