Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumna Tatjane Krajač

HDZ u novim rukama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tomislav Karamarko je uspio. Osvojio je HDZ, stranku u koju je nakon višegodišnjeg izbivanja ušao svega par mjeseci prije parlamentarnih izbora.

Ništa nije napravio preko noći. Poput profesora Baltazara mislio je, mislio i konačno smislio plan preuzimanja vlasti u HDZ-u. Nije bio sam. Gradio je infrastrukturu dulje vrijeme, ušao je u svaku poru stranke i uspio većinu HDZ-ovih izaslanika uvjeriti kako je upravo on pravi izbor za predsjednika.

Pročitajte i ovo Jadranka Kosor objava na društvenim mrežama Bivša čelnica HDZ-a "predstavila svoju listu za izbore": "Do pobjede!" Andrej Plenković Zanimljiva imena Pogledajte tko se sve našao na HDZ-ovim listama: Stranci prijeti kazna

>> Tko je Tomislav Karamarko?

O Karamarkovim razmišljanjima o prošlosti znamo sve. Znamo stav o Bleiburgu, iskopavanju kostiju žrtava komunizma nakon Drugog svjetskog rata, pretvorbi i privatizaciji, Franji Tuđmanu, Ivi Sanaderu, a i Jadranki Kosor.
No što znamo o promišljanjima Tomislava Karamarka o budućnosti HDZ-a i budućnosti Hrvatske. Strani mediji HDZ pod Karamarkovim vodstvom već svrstavaju u „žestoku europsku desnicu“.

Njegov prvi zadatak bit će vraćanje povjerenja u HDZ. Može li to kao osoba koja je desnija od onog HDZ-a koji je uspio kao stranka centra dva puta zaredom pobijediti na parlamentarnim izborima.

>> Razmišljanje analitičara: 'Izbor Karamarka odličan je za vladajuće'

Možemo li od Karamarka uskoro očekivati zaokret u retorici. Jer u kampanji i na izbornom Saboru obraćao se isključivo izaslanicima. No birači stranke misle drugačije. Oni traže konkretne odgovore na konkretna pitanja. Kako bolje živjeti, kako se nositi s krizom. Treba Karamarku i njegovoj ekipi dati priliku da artikuliraju svoje stavove i planove za boljitak ne izaslanika, ne stranke, već građana.

Do sada Karamarko nije istupao sa svojim, primjerice, gospodarskim timom. No još se u izbornoj noći moglo čuti kako bi se znanja i iskustva Domagoja Ivana Miloševića mogla tražiti. Milošević, iako kandidat s najmanje osvojenih glasova, saborski je zastupnik i time ima snagu u stranci.
Hoće li Milošević pružiti ruku Karamarku i prepustiti mu svoja znanja kako ih je prepustio Jadranki Kosor, još se ne spominje.

Iako se konkretne stvari očekuju i to u što kraćem roku, ipak čini se da će se HDZ i dalje, barem još neko vrijeme, baviti sobom.

Upitna je budućnost Jadranke Kosor koja je izgubila još jedne izbore u svom životu. Njezina funkcija potpredsjednice Sabora mnogima je zanimljiva. Karamarko će s Predsjedništvom u kojem sjede gotovo svi njegovi ljudi odlučiti hoće li bivšu predsjednicu spustiti na razinu obične zastupnice u Saboru ili će joj ipak neku funkciju darežljivo ostaviti. Pakt navodno već postoji. Kosor bi fotelju u Saboru mogla zadržati, no Vladimira Šeksa čekaju mirni dani do mirovine. Karamarko će njegovu funkciju potpredsjednika Sabora zasigurno dati nekom od svojih ljudi. Kalmeti ili Jandrokoviću ili osobno ima afiniteta ući u mini saborsku vlast?

Sve to treba dogovoriti i neće biti lako. Neće prije svega jer Karamarko iako ima vlast u stranci treba paziti na saborske zastupnike. Dosta njih bilo je odano Jadranki Kosor, no to ništa ne znači jer u HDZ-u se, povijest je pokazala, većina uvijek prikloni vlasti bez obzira tko je u stranci obnašao.

Jadranka Kosor poraz teško podnosi. Isto kao i Vladimir Šeks. Bilo je suza, povrijeđenog ponosa. Taj je dvojac doslovno pobjegao od drugoga kruga kako bi izbjegli poglede suprotnih tabora. Karamarko je obećao da će zaboraviti niske udarce iz kampanje, ali je ipak više vjerojatno da će oprostiti, ali ne zaboraviti. A ako neće pamtiti on, ima tko hoće.
Slike dojučerašnje predsjednice već su skinute sa stranačkih zidova. Ona je u nekoliko vrećica spakirala svoje stvari i oprostila se od ureda. Karamarko u njega tek ulazi. Čekaju ga djelatnici, čekaju ga novi članovi Predsjedništva, a njegove prve poteze čekaju i oni koji su ga birali, ali i oni koji bi HDZ birali na idućim, za početak lokalnim, a potom i ostalim izborima.

Kolumne Tatjane Krajač:

>> HDZ bira! A što nakon toga?

>> Nitko nikome ne vjeruje

>> Kakvog vođu treba HDZ?

>> Hrabrost na HDZ-ov način

>> Bitka za tron u HDZ-u

 Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene