Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi šef HDZ-a

Tko je Tomislav Karamarko?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od utemeljitelja HDZ-a Tomislav Karamarko rođen je u Zadru 1959., a u Zagrebu je završio studij povijesti na Filozofskom fakultetu.

1987. zaposlio u Državnom arhivu kao povjesničar arhivist zadužen za tzv. Kaptolski depozit.

Pročitajte i ovo Branko Tunić Kazna od osam godina HDZ-ovac koji je zalijepio člansku iskaznicu na čelo osuđen za ratni zločin Matija Posavec Politička biografija Tko je Matija Posavec? Bio je najmlađi župan, na izborima za Sabor iznenadio je mnoge, ali ni njegova karijera nije bez mrlja

1989. jedan je od utemeljitelja zagrebačke organizacije HDZ-a, te aktivno sudjeluje u pripremi prvih višestranačkih demokratskih izbora u Hrvatskoj a nakon uvjerljive pobjede Hrvatske demokratske zajednice i dr. Franje Tuđmana, sudjeluje i u stvaranju prve demokratske vlasti, te pripremama za obranu zemlje. Bio je šef Kabineta predsjednika Vlade RH 1991., šef Gregurićeve ratne Vlade te kasnije šef kabineta predsjednika Sabora.

>> Tomislav Karamarko novi je predsjednik HDZ-a!

Među ostalim obnašao je i dužnost načelnika zagrebačke Policijske uprave, te je od 1996. do 1998. bio pomoćnik ministra unutarnjih poslova. Karamarkovim upravljanjem PU Zagreb, kao najvećim sustavom u MUP-u RH, počinje dugogodišnja križaljka. Za svog pomoćnika kriminalističke policije imenuje Damira Lončarića, temeljne policije Vladimira Fabera ( koji je ujedno bio njegov zamjenik ), a specijalne policije jedinice PU 'ALFA', imenuje Zorana Cvrka. Prekidom obnašanja poslova pomoćnika ministra, Karamarko zasniva novi radni odnos u HAK-u, na mjestu glavnog tajnika.

Karamarko je 2000. bio voditelj izbornog stožera predsjedničkog kandidata Stjepana Mesića a nakon njegova izbora za hrvatskog predsjednika postao je i njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost. Na toj dužnosti ostao je do 2002., kada se zbog neslaganja oko stavova vezanih za prošlost Hrvatske i različitih viđenja hrvatske budućnosti razišao s predsjednikom Mesićem. Tada je nakratko napustio politiku i otišao u privatni sektor.

Ravnateljem Protuobavještajne agencije imenovan je 2004., a 2006. postao je ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije. Na dužnost ministra unutarnjih poslova dolazi 2008. U rujnu prošle godine ponovno je pristupio HDZ-u te je na posljednjim parlamentarnim izborima izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru.

>> Neizvjesna izborna noć u HDZ-u

Podsjetimo, Karamarko je nakon drugog kruga glasovanja s 971 glasom postao novi predsjednik HDZ-a. U prvom krugu glasovanja iza sebe je ostavio Jadranku Kosor s 357 glasova, Darka Milinovića sa 169, a Domagoja Miloševića sa 98 glasova. Karamarko je u prvom krugu glasovanja imao 858 glasova, a njegov najjači protukandidat Milan Kujundžić 523. Ipak, prvo i drugo mjesto potvrdilo se i nakon drugog kruga, kada je Karamarko sa 971 glasom 'pobjegao' Kujundžiću koji je dobio 860 glasova izaslanika. (Hina/ A.E.)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene