Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi šef HDZ-a

Razmišljanje analitičara: 'Izbor Karamarka odličan je za vladajuće'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od pet kandidata ostao je samo jedan - Tomislav Karamarko je novi predsjednik HDZ-a.

Većina HDZ-ovih izaslanika nije odabrala ni Jadranku Kosor, ni Milana Kujundžića, ni Darka Milinovića, ni Domagoja Miloševića, već Tomislava Karamarka. Što znači njegov izbor na mjesto šefa HDZ-a?

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku" Andrej Plenković i Tomislav Karamarko - 1 zakuhalo pred izbore Povratak otpisanog? Komunikacijski stručnjak o neočekivanom gostu na skupu HDZ-a i novom sloganu

'Karamarko je očito dobro procijenio političko raspoloženje delegata te je čitavu dugu predizbornu kampanju oslonio na jaku nacionalističku retoriku. Međutim, ukoliko želi da HDZ bude stranka koja će biti jedna od dvije vodeće stranke treba znati da glasovi koji dolaze s ekstremne desnice nisu previše brojni', objasnio je profesor Branko Caratan s Fakulteta političkih znanosti i dodao da bi daljnje ustrajanje na ekstremnoj desnici dovelo do marginaliziranja stranke.

>> Tko je Tomislav Karamarko?

'Ako se stranka odupre tome i pokuša se vratiti desnom centru može očekivati povratak na nekadašnju političku poziciju, ali nikako više da HDZ bude dominantna stranka kao ranije', rekao je Caratan. Ostaje za vidjeti i kako će reagirati pobijeđene strane ističe Caratan, to jest, hoće li doći do odvajanja i kako će se stranke pozicionirati; hoće li igrati na kartu prošlosti, što im samo kratkotrajno donosi bodove ili će se pozicionirati kao ozbiljna stranka desnog centra, 'gdje bi mogli dobiti više glasova birača, a biračko tijelo je šire od stranačkog'.

'Simptomatično je i da nije bilo osvrta na stranačku prošlost s obzirom da je velik broj članova stranke procesuiran', rekao je Caratan i objasnio da se na temelju kritičkog stava treba kreirati nova politička platforma. 'No, to ovisi i o umješnosti lidera. Od jeftine retorike nema ništa', rekao je Caratan. 'Osim toga, najava povratka korijenima ostala je neobjašnjena, znači li to povratak tradiciji ili pak povratak na stanje iz 90-ih, što je sasvim druga priča', zaključio je Caratan.

>> Tomislav Karamarko novi je predsjednik HDZ-a!

Izbor Karamarka za šefa HDZ-a dobro je za vladajuću koaliciju, smatra politički analitičar Žarko Puhovski. 'Izbor Karamarka za novog predsjednika HDZ-a znači čitavu promjenu strukture, posebno one na parlamentarnoj razini, oni sada moraju sve iznova posložiti što odgovara vladajućima jer će s time dobiti vremena. K tome, izbor Karamarka odličan je za vladajuće jer je on javno nastupao kao ideolog, a oni žele ideologizirati u lijevo na pitanjima kao što su Bleiburg i istospolne zajednice, a sve kako bi skrenuli pozornost sa svoje desne ekonomske politike', objasnio je Puhovski.

Na pitanje može li Karamarko, kako je najavio u svom pobjedničkom govoru, oživjeti stranku Puhovski smatra da svakako može nešto učiniti unutar stranke, ali baš i ne na parlamentarnoj razini jer Karamarko nije dobar govornik i ponavlja se. Komentirajući mogućnost pobjede HDZ-a na idućim parlamentarnim izborima Puhovski je rekao da 'svašta se može dogoditi, ali u ovom trenutku mi se to čini'.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene