Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumna Tatjane Krajač

Bitka za tron u HDZ-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne mogu se dogovoriti ni oko popisa gostiju ni o broju glasačkih kutija. Oko svega nastane problem, javne prozivke, niski udarci. To je HDZ u finalu izbornog procesa.

UŽIVO pratite sučeljavanje kandidata za predsjednika HDZ-a danas od 12 sati EKSKLUZIVNO na DNEVNIK.hr!

Pročitajte i ovo Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković? Slika nije dostupna Kolumna Tatjane Krajač Hrabrost na HDZ-ov način

Postoje nepoželjni HDZ-ovci koje dio aktualnog stranačkog vodstva ne želi vidjeti u nedjelju u Lisinskom. Boje se vjerojatno da će samom pojavom pojedinci poput Luke Bebića utjecati na izaslanike.

A za što se bori pet kandidata? Žele voditi HDZ, stranku koja je Hrvatskom vladala 8 godina, a sada joj popularnost doseže svega 17-ak posto. Iako svi kandidati govore kako žele biti premijeri i za 4 godine vratiti HDZ na vlast, zaboravljaju da treba ići naprijed malenim koracima.

HDZ danas ne treba budućeg premijera, već za početak osobu koja će vratiti povjerenje njihovih članova, ali i njihovih birača. Prvi su test lokalni izbori. Stranka treba osobu koja će okupiti razasute ljude i vratiti im povjerenje i za početak HDZ-u osigurati vlast u što više županija, gradova i općina diljem Hrvatske. Mora li osoba koju HDZ izabere u nedjelju biti ista ona koja će voditi stranku i nakon lokalnih izbora? Ne mora. U nedjelju izabrani predsjednik HDZ-a mogao bi biti prijelazni, tranzicijski, a hoće i opstati, ovisit će upravo o njegovom uspjehu na lokalnim izborima.

>> HDZ danas definira popis gostiju za nedjeljni sabor stranke?

>> Kosor odbacila špekulacije o Bebiću: 'To je spin nekih mojih kolega'

A potom novi izazov – predsjednički izbori. HDZ od smrti Franje Tuđmana nije imao jakog kandidata za predsjednika države. Može ga pronaći sada. Nije tajna da Tomislav Karamarko želi biti baš to - predsjednik države, ova kandidatura samo mu je ulaznica. Njegova kampanja naravno potiho traje najdulje. I prije nego što preuzeo povratničku stranačku iskaznicu od Jadranke Kosor, u javnosti su bile prisutne njegove želje da postane ono što je nakon Tuđmanove smrti kroz sudjelovanje u kampanji pomogao postati Stjepanu Mesiću.

Dalek je put od aktualnih kandidata za predsjednika HDZ-a do onoga što bi željeli, a to je postati premijeri. A da bi se uopće o tome i razgovaralo, novi predsjednik HDZ-a mora od stranke napraviti oporbu, a ne ovo na što HDZ sada sliči – stranku koja se bavi sama sobom. Jer dok se kao gladijatori HDZ-ovci bore za fotelje, vladajući rade što žele.

>> Karamarko: Kampanja je postala prljava

Jaki HDZ mora biti novi HDZ. Ali tko je jamstvo novog HDZ-a kad su se za predsjedništvo i potpredsjednička mjesta kandidirali svi oni koji su u vrhu stranke već godinama. Pa čak i Andrija Hebrang koji je već ne znam koliko puta najavljivao svoj odlazak iz politike. Pa i Ivan Jarnjak , Božidar Kalmeta, Vadimir Šeks… može li konačno HDZ pokušati postojati bez tih imena?

Nedjeljni sabor HDZ-a bit će najduži koncert održan u dvorani Vatrosav Lisinski. Gotovo da i nema šanse da ijedan od pet kandidata pobjedi odmah u prvom krugu. Samo Milan Kujundžić je uvjeren da baš to može, ostaviti konkurenciju da guta njegovu prašinu i prije zalaska sunca odnijeti pobjedu i postati predsjednik.

Više je vjerojatno da će zora ponedjeljka 21. svibnja donijeti konačne rezutate bitke za šefa oporbe. A tko će s kim u drugi krug. Kombinatorika radi. Zanimljivo je kako 3 kandidata (bez Kujundžića) vide u finalu sebe i Tomislava Karamarka. Već dva tjedna javnost se obasipa informacijama kako je upravo Karamarko u prednosti, no je li to stvarna slika? Misli li tako 2142-oje ljudi? Glasovanje je tajno, a HDZ-ovcima je dosta nametanja stavova i mišljenja. Žele pokazati da odlučuju sami svojom glavom bez nametanja i sufliranja. A birati uistinu mogu.

>> Milošević: Da bi se vratio na vlast HDZ se mora vratiti u gradove

Jadranka Kosor želi se potvrditi. Svjesna da je za rođendan dobila državu i stranku, sada bi je osvojila na izborima. No je li ona ono novo što treba HDZ-u? Tvrdi da jest, poziva se na Europsku uniju i borbu protiv korupcije, no je li to bitno njezinim članovima. Brojni mi HDZ-ovci već mjesecima govore da 'Ona', kako je mnogi oslovljavaju, mora otići. Vodila je, kažu mnogi, stranku kao diktator. Samo je njezino mišljenje bilo pravo i nikad nije bilo dovoljno pohvala i komplimenata na njezin račun. Ona se brani, a u svakoj obrani poručuje - 'izdali su me', 'okrenuli su mi leđa', 'oni rade protiv mene', 'to je sve jer sam žena'.

Darko Milinović prvi je najavio borbu protiv Jadranke Kosor. Još u noći kada je HDZ izgubio izbore. Mnogi ga smatraju 'sirovim', ne zaboravlja mu se vezanje lancima za Mirka Norca, poziranje s utezima. No priznao je da je griješio, radi na sebi pa i uči engleski. No uzimao je novac iz crnih stranačkih fondova, bio je zamjenik Jadranke Kosor kojoj je sada najžešći kritičar. Većim dijelom kampanje pravdao se i odgovarao na prozivke, a to nikako nije vjetar u leđa. Jedini je kandidat koji iza sebe ima čvrstu bazu, istinski je HDZ.

Milan Kujundžić projekt je Andrije Hebranga koji ga se kao i mnogih drugih ubrzo odrekao. Dobio je javnu potporu Ankice i Nevenke Tuđman, ali i zaboravljenih 'aševa' Drage Krpine, Đure Njavre i Jose Škare. Podupire ga i Ivić Pašalić. Uvjeren je u pobjedu, za sebe tvrdi da je jedini kandidat čistih ruku i osoba koja može ponuditi novi HDZ, no prilično zastarjelom retorikom.

>> Milinović: HDZ mora biti Barcelona ili Real u politici

Tomislav Karamarko u svojoj tihoj kampanji ishodio je javne otpore mnogih javnosti znanih HDZ-ovaca. Bile su to navodno ponude koje se nisu mogle odbiti. Malo govori, ne istupa javno, no njegovi ljudi na terenu rade. Mnogi mu i dalje zamjeraju što je napustio HDZ prije Oluje još '94. i to sa Stjepanom Mesićem. Tuđmanu je okrenuo leđa, a sada tvrdi da je tuđmanovac. Vodio je kampanju Mesiću, bio šef tajnih službi, radio s dokumentima koji su u Haagu dokaz protiv generala, njegova tvrtka radila je s državom, no za sve to on ima odgovore, samo vjeruju li mu izaslanici? Kampanju bazira na iskopavanju kostiju i govorima o komunističkim zločinima, a takva retorika malo je zastarjela za 2012.

Domagoj Ivan Milošević u stranci ima tek godinu dana staža. U utrku je, čini se, ušao iz osvete Jadranki Kosor koja mu je pružila priliku u Vladi, ali očito mu se jako zamjerila. Uvjeren je da je baš on taj koji jedini može konkurirati Zoranu Milanoviću i biti kandidat za predsjednika Vade. Razumije se u ekonomiju iako su njegove tvrtke u trenutku ulaska u Vladu bile u problemima, a i nedavno se našao pod lupom porezne uprave. Pokušava se nametnuti kao moderan demokršćanin.
Pet različitih kandidata za predsjednika, a odgovor tko će pobijediti u rukama je 2.142-oje izaslanika.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene