Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrijte gdje!

FOTO Da, ovo prekrasno mjesto je u Hrvatskoj!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pomalo skriveno u prekrasnoj prirodi s pogledom na jezera nalazi se etno art selo 'Podčempres' – jedno od preko 100 godina starih zaselaka. Otkrivamo vam gdje se nalazi!

Diljem Hrvatske ima niz prelijepih mjesta koja možda i nisu toliko razvikana i poznata široj javnosti. Jedno takvo mjesto je i 'Podčempres' - malo selo s mnogo starih dalmatinskih kamenih kuća koje datiraju iz ranog 19. stoljeća. Nalazi se nedaleko od Ploča, kod Baćinskih jezera.

Obnovu sela započela je obitelj Đelmić još 1985. godine, a većinu radova sami odrađuju. No, to nije tipično etno selo. 'Selo je još uvijek u fazi renoviranja, a renoviramo ukupno 11 objekata – tradicionalnu kuhinju, vinski podrum, radne sobe, odnosno ateljei – sve skupa je zamišljeno kao tradicionalno selo, ali i sa luksuzom kao što su bazeni i tereni za sport. Imamo odbojkaško i košarkaško igralište, bućalište , a u pripremi je i mjesto za streličarstvo', kazala je Snježana Đelmić


>> Obnovljena turistička atrakcija na ušću Neretve: Pomagali čak i turisti!

Gospođa Snježana je diplomirani kipar i slikar te je član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine, dok je njezin suprug Ino samouki slikar i kipar. Za sav rad s kamenom je zaslužan upravo njezin suprug, a prilikom izrade se pazilo na svaki detalj kako se ne bi narušio tradicionalni izgled sela. U obnovu je uloženo puno ljubavi, odricanja i novca, a planova je, kažu, puno. 'Plan je imati art selo galeriju te mjesto za uživanje i rad umjetnika. Ideja je milijun i nastaju svakog dana', dodala je Snježana.

Pročitajte i ovo Hamasovci su napad počeli na glazbenom festivalu prvi dan sukoba Manekenka preživjela masakr, skrivala se ispod mrtvog dečka: "Činili su užasne stvari. Bio je to ruski rulet" Ilustracija Prvog dana festivala Sudar dvaju vlakova smrti na Oktoberfestu: Ozlijeđeno osam osoba

Tako je prije tri godina nastala i ideja o festivalu umjetnika koje organizira Udruga 'Čempres' čija je predsjednica upravo gospođa Snježana. Na festivalu sudjeluju kipari, slikari, glazbenici i fotografi iz čak 13 zemalja. Festival traje do 10. kolovoza kada će završiti izložbom i glazbenom večeri na Baćinskim jezerima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene