Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorenje i savjeti

Poruka UPOZORENJA predsjednika Ive Josipovića s proslave Dana državnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Josipović upozorio je da nam globalna kriza prijeti socijalnom nepravdom i rizikom jačanja nedemokratskih snaga kojima su vrijednosti moderne Europe nepoznate, pa i neprijateljske.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović sinoć je, na središnjoj proslavi Dan državnosti RH u Hrvatskom narodnom kazalištu, pozvao građane na rad, hrabrost i poštenje kao jamstva uspjeha u našoj europskoj budućnosti u kojoj se, istaknuo je, niti jedan hrvatski građanin ne smije osjećati isključen niti diskriminiran.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović - 2 Na svečanom dočeku Rafalea FOTO/VIDEO "Nisam ga vidio": Pogledajte kako je izgledao prvi susret Plenkovića i Milanovića nakon izbora Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba

Na početku proslave koja je okupila cijeli državni vrh i stotinjak gostiju, predsjednik Josipović upozorio je da nam globalna kriza prijeti socijalnom nepravdom i rizikom jačanja nedemokratskih snaga kojima su vrijednosti moderne Europe nepoznate, pa i neprijateljske, te da nam demokratske institucije, vladavina prava i jasan sustav društvenih vrijednosti u tim okolnostima trebaju biti oslonac u nužnoj društvenoj koheziji.

>> FOTO Središnja proslava Dana državnosti: Došao i general Ante Gotovina

Istaknuo je i da su sloboda, demokracija i pravda vrijednosti za koje se treba trajno boriti te pozvao na demokratsku raspravu o svim, pa i najosjetljivijim, svjetonazorskim pitanjima.

'Nitko se u svojoj domovini Hrvatskoj ne smije osjetiti isključen ili diskriminiran, ni po svjetonazoru, ni po vjeri, ni po nacionalnosti, spolu, dobi, seksualnoj ili drugoj orijentaciji', istaknuo je Josipović uoči svečanog koncerta Zagrebačke filharmonije koji je priredio za ugledne goste iz političkog i javnog života RH.

Na svečanosti su bili predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, predsjednik Vlade Zoran Milanović, ministri, saborski zastupnici, te stotinjak drugih gostiju među kojima članovi političkih stranaka, sindikata, vjerskih zajednica, medija i diplomatskog zbora.

Govoreći o recesiji, nezaposlenosti i siromaštvu, Josipović je pozvao na otvorenost za nove ideje u znanosti, kulturi i umjetnosti te pomoć mladima kako bi postali "motor razvoja i napretka".

"Investicije, nova radna mjesta, ali i društveno odgovorno poslovanje ključ su uspjeha", poručio je predsjednik.

Prisjećajući se hrvatske borbe za neovisnost, istaknuo je da današnju slobodu dugujemo braniteljima i svim domoljubima koji su dali sve, pa i živote, za Hrvatsku.

Hrvatska je prošla težak put od borbe za neovisnost do zemlje članice Europske unije ali je na tom putu postala i bolje društvo, rekao je Josipović te podsjetio da smo u proteklih 20-ak godina izgradili demokratske institucije, ojačali ljudska i manjinska prava, afirmirali se u međunarodnoj zajednici i postali članica NATO-saveza.

"Stekli smo mnoge prijatelje širom svijeta, pomirili se sa susjedima, počeli oštru borbu protiv korupcije i ostvarili brojne uspjehe u kulturi, znanosti, sportu, unatoč krizi, i u gospodarstvu", rekao je Josipović te istaknuo kako će Hrvatska uskoro, kao članica Europske unije, suodlučivati o pitanjima važnima za našu zemlju i Europu, ali i za cijelo čovječanstvo. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene