Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivana Petrović iz Rima

Evo o čemu će Josipović razgovarati s papom Franjom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović sutra putuje u prvi službeni posjet papi Franji. Osim s papom, Josipović će razgovarati i s državnim tajnikom Svete Stolice Tarcisiom Bertoneom.

Ovaj posjet potvrda je kontinuiteta dobrih odnosa između Hrvatske i Svete Stolice. Jedna od tema će biti položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini i, prije svega, predsjednik Josipović će upoznati papu s pozicijama Hrvatske i kazati da se Hrvatska zalaže za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu i, naravno, za hrvatski narod kao konstitutivan dio te države sa svim pravima koja mu pripadaju po Daytonskom ustavu.

Sugerirano je da bi bilo dobro da predsjednik Josipović papu upozna i sa slučajem Dajla s obzirom da se cijela ta priča oko samostana u Istri nije odvijala za njegovog pontifikata. Tu će, čini se, biti još problema, iako je Upravni sud riješio stvar u korist Katoličke crkve. Izgleda da između Porečko – pulske biskupije i opatije Praglia postoji jedno nesuglasje oko toga što bi komu od cijele te imovine trebalo pripasti.

Inače, papa Franjo, sad je to sasvim jasno od prvog dana pontifikata, neće biti Papa koji će nositi velika državnička obilježja ili diplomatska. On će biti i već je dominantno papa pastoralac pa je, u tom smislu, predsjednik prokomentirao njegove poruke koje su izrečene na nedavnoj beatifikaciji Miroslava Bulešića, ali se osvrnuo i na socijalnu pravednost o kojoj Papa govori od prvog dana svog pontifikata.

Predsjednik socijalnu pravednost vidi kao moguću kvalitetnu platformu u dijalogu domaće Crkve i Države. 'To je jedna platforma koja je vrlo važna i kao poruka lokalnoj, ovdašnjoj Crkvi za koju se ja nadam da će u najvećoj mjeri biti prihvaćena. To je, u prvom redu, stvar odnosa unutar Katoličke Crkve. Međutim, ta poruka nosi ogromni društveni potencijal', kazao je Josipović.

>>
FOTO Pula: Istarski svećenik Miroslav Bulešić proglašen blaženim!

Pročitajte i ovo Knjiga žalosti za papu Benedikta XVI. - 1 U Zagrebu Milanović se upisao u knjigu žalosti povodom smrti pape Benedikta XVI.: Uputio sućut papi Franji Slika nije dostupna 'Radost koju 'da' donosi zauvijek' Papa Franjo pozvao zaručnike: Za Valentinovo dođite u Vatikan!

Katolička Crkva u Hrvatskoj nedavno je dobila novoga blaženika, slugu Božjega Miroslava Bulešića ubijenog u poraću iz mržnje prema vjeri. Na svečanosti je bio samo predsjednikov izaslanik. Nije bilo nikoga iz Vlade ni iz vodstva Sabora. 'Riječ je o svećeniku koji je žrtva potpuno suludog zločina. Prije svog stradanja, on je bio jedan od ljudi koji su pomagali antifašistički pokret u Istri.

Stav pape Franje ,o Bulešićevu mučeništvu iskazao je u homiliji njegov izaslanik kardinal Amato. Rekao je da je da su u Hrvatskoj komunisti neposredno nakon rata ubili 17 posto od tadašnjeg klera. Je li vrijeme da se sa Crkvom uspostavi dijalog vezan uz rasvjetljenje tih zločina.

'Odavno je već vrijeme za dijalog. Ja nastojim biti od onih faktor koji nastoje pomoći da do dijaloga dođe.

Predsjednik će Papi darovati časoslov opatice Čike - najstariji sačuvani osobni molitvenik nastao oko 1066. godine u zadarskom skriptoriju Sv. Krševana. Uz to i unikatnu hvarsku čipku-rad tamošnjih sestara benediktinki.

Predsjednik će se sutra posljednji put sastati i s državnim tajnikom Bertoneom, to će biti oproštaj od Bertonija jer on za dva tjedna odlazi s te funkcije. I on zacijelo odlazi kao jedan od najosporavanijih državnih tajnika u zadnjih nekoliko pontifikata.

Prema informacijama iz državnog tajništva, Bertonea će zanimati ispovjedna tajna, odnosno želi biti siguran da hrvatsko zakonodavstvo i izvršna i zakonodavna vlast neće dirati u ispovjednu tajnu kao što je to bilo najavljeno. To je kanonska stvar u koju nikad nitko nije dirao pa čak ni svi totalitarni sustavi u Europi i svijetu u 20. stoljeću.

Druga tema bi mogli biti vojni ordinarijat koji je bio jedan tihi sukob između Crkve i države u posljednjih godinu dana, ali prema riječima predsjednika ta je stvar riješena. Vojni ordinarij i vojni ordinarijat ostaju, ali u nešto manjem obimu nego što je to bilo do sada. Naime, s nešto manje svećenika i kapelana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene