Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenija ugrozila Hrvatskoj dovršetak pregovora?!

Ljubljana danas odlučuje o najavljenoj blokadi hrvatskih poglavlja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas se u Ljubljani održava sjednica slovenske Vlade na kojoj će ministar vanjskih poslova dobiti jasne instrukcije o konačnom slovenskom stajalištu za pristupnu konferenciju Hrvatske i Europske unije, koja se održava u petak u Bruxellesu.

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je jučer, nakon višesatnog sastanka s čelnicima slovenskih političkih stranaka, da će Slovenija na međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu blokirati ukupno 11 poglavlja od kojih sedam zbog slovenskog stajališta da prejudiciraju granično rješenje.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima" Slika nije dostupna Zbog Ljubljanske banke Slovenija Ljubljanskom bankom opet uvjetuje nastavak pregovora

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar rekao je kako misli da više nema vremena za kompromis koji bi omogućio da Hrvatska u petak na pristupnoj konferenciji s EU-om otvori deset i zatvori pet pregovaračkih poglavlja. 

'Mislim da do petka više nema vremana', rekao je Žbogar u razgovoru za Slovenski radio u kojemu je izložio razloge zašto će Ljubljana, po najavama premijera Boruta Pahora, u petak blokirati otvaranje i zatvaranje većine poglavlja.

Žbogar je najavio da će slovenska Vlada u četvrtak donijeti službena stajališta koja moraju potvrditi i dva parlamentarna odbora, ali je dodao da su stvari zapravo već jasne jer Hrvatska nije pristala na pismo s izjavom koje je Europskoj uniji trebao poslati premijer Ivo Sanader, u kojem bi bilo zajamčeno da Hrvatska 'doista ne prejudicira granicu'.

>> 'Hrvatska neće pristati na ucjene niti će teritorijem plaćati ulazak u EU'

>> 'Ne vidim koju korist ima Slovenija od blokade'

Za slovenski prijedlog izjave Žbogar je rekao da nije u cijelosti usklađen s francuskim predsjedništvom iako je taj prijedlog zadnjih tjedan dana bio navodno osnova za usklađivanje. Slovenski prijedlog je polazio od pretpostavke da je Hrvatska 'zadnjih godina' nizom 'zakonskih i podzakonskih akata' de facto prejudicirala granicu sa Slovenijom, osobito u Piranskom zaljevu, rekao je Žbogar.

Izjava koju je trebao potpisati premijer Sanader trebala je, po njegovim riječima, sadržavati stajalište da Hrvatska 'prijeporne zakonske i podzakonske akte' ne smije upotrijebiti na mogućoj arbitraži. Činjenica da je Hrvatska 'prijeporne dokumente' dala Europskoj komisiji ne smije značiti da se Slovenija s njima slaže, dodao je.

>> Zahtjevi za opozivom u povjerenstvu za arbitražu

>> Peterlea ne brinu reakcije članica EU-a

Izjava je trebala uključivati i rečenicu da na graničnoj crti između dviju država vrijedi stanje 'statusa quo' zatečeno 25. lipnja 1991. prilikom osamostaljenja dviju država, kao i obvezu Hrvatske na dobrosusjedske odnose i na rješavanje problema sa Slovenijom u bilateralnom okviru, rekao je Žbogar.

Slovenija zbog svojih 'ključnih interesa, a to granica jest' nije mogla pristati na to da se problematična poglavlja na pristupnoj konferenciji otvore samo uz običnu izjavu, odnosno jamstvo Hrvatske da svojim pristupnim dokumentima ne prejudicira granicu, rekao je Žbogar.

'Osnovni je problem da se nismo mogli složiti u tumačenju što to znači prejudiciranje granice', rekao je Žbogar u emisiji 'Studio u 17 sati' Slovenskog radija u srijedu popodne.


Izostanak brzog rješenja slovenske blokade, ugrožava dovršetak pregovora 2009.

Ako se uskoro ne nađe rješenje za slovensku blokadu, 'indikativni raspored Europske komisije za dovršetak pristupnih pregovora s Hrvatskom bit će ozbiljno uzdrman. Očito je riječ o najvećem političkom prioritetu Slovenije. Kako sada stvari stoje o tom pitanju trebat će razgovarati na višoj političkoj razini, primjerice na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a', rekao je diplomatski izvor.

Slovenski premijer Borut Pahor je nakon višesatnog sastanka s liderima slovenskih političkih stranaka na kojem je tražio konsenzus u vezi pristupnoga procesa Hrvatske u Europsku uniju, rekao da Slovenija i dalje ostaje suzdržana u vezi s otvaranjem pregovora u sedam poglavlja, zbog dokumenata koji po slovenskoj ocjeni prejudiciraju granicu te još za četiri iz drugih razloga. Rekao je da će Slovenija dati suglasnost za otvaranje jednog i zatvaranje triju poglavlja.

>> Pahor nepopustljiv prema Hrvatskoj

>> Janša podupire Pahora

Hrvatska je spremna za otvaranje 10 i zatvaranje pet pregovaračkih poglavlja na pristupnoj konferenciji u petak, što znači da Slovenija blokira ukupno 11 poglavlja.

Francusko predsjedništvo već nekoliko tjedana u intenzivnim kontaktima sa Slovenijom pokušava pronaći kompromis. Na francuski prijedlog pisma kojim bi se jamčilo da Hrvatska u dokumentima koje je predala EU-u u okviru svojih pregovaračkih stajališta, ničim ne prejudicira pitanje granice između dviju država, Slovenija je podnijela niz amandmana, koji nisu prihvatljivi ni predsjedništvu EU-a ni pravnoj službi Vijeća EU-a i koji očito izlaze izvan okvira onoga što je namjeravalo francusko predsjedništvo.

Posljednji prijedlog pisma dostavljen je i Zagrebu i Ljubljani u ponedjeljak navečer.


'Pronalazak riješenja do petka bio bi ravan čudu'

Sudeći po Pahorovoj izjavi ni posljednja verzija pisma nije prihvatljiva Sloveniji, a o tome bi na sastanku Odbora stalnih predstavnika zemalja članica EU-a trebao izvijestiti slovenski veleposlanik pri EU-u. Diplomatski izvor ističe da bi bilo 'ravno čudu' kada bi se do petka pronašlo rješenje. Iako je, kako ističe izvor, 'Slovenija od samog početka izolirana unutar EU-a' u pogledu hrvatskih pregovora, pravila o konsenzusu koja vrijede za pitanja proširenja svakoj članici omogućava da stavi veto.

Iz čeških izvora se doznaje da je Prag, koji od 1. siječnja preuzima predsjedništvo EU-a, spreman sazvati novu Međuvladinu konferenciju u pristupanju vrlo brzo kako bi se nadoknadio zaostatak u slučaju da dvije zemlje nađu rješenje za bilateralni spor.

>> 'Slovenija zaustavila Hrvatsku na putu u EU'

>> 'Upalit ćemo vam crveno svjetlo ako ne prihvatite prijedlog'

Europskoj uniji je neprihvatljivo što Slovenija koristi položaj članice da nametne svoje rješenje za razgraničenje na kopnu i moru jer bi se time unio presedan da se bilateralna pitanja rješavaju unutar pristupnih pregovora, što je osobito važno s obzirom na činjenicu da na proširenje čekaju i druge zemlje bivše Jugoslavije, koje međusobno također imaju neriješenih graničnih pitanja, a osim toga između današnjih članica postoji nekoliko otvorenih pitanja u pogledu granica, rekao je izvor iz Europske komisije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene