Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vesna Pusić:

'Ne vidim koju korist ima Slovenija od blokade'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om Vesna Pusić rekla je kako ne vidi koja je korist za Sloveniju u odluci da blokira otvaranje i zatvaranje većeg broja pregovoračkih poglavlja s Hrvatskom na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju.

'Hrvatsku će zakočiti, a cijena koja se za to plaća dugoročno je golema', smatra Pusić. Dodala je kako, bez obzira na tijek stvari, nije očekivala takvu odluku, već da će u konačnici prevladati razumno stajalište.

Pročitajte i ovo Pregovori - 3 Politička trgovina Svi pokušavaju do 76 ruku: "Taj jedan mandat što su dobili od nas je najviše što smo im mogli dati" Slika nije dostupna Zaoštravanje odnosa 'Hrvatska neće pristati na ucjene niti će teritorijem plaćati ulazak u EU'

Ako se slovenska odluka provede, gotovo i nema tehničke mogućnosti da Hrvatska završi pregovore do kraja 2010., jer će morati čekati formiranje nove Europske komisije, smatra Pusić.

Ocijenila je da će najdugoročnija i najštetnija posljedica slovenske odluke biti za hrvatsko-slovenske odnose, jer će Hrvatska biti zakočena, ali će prije ili poslije ući u EU.

Pusić je kazala kako se nadala da će Hrvatska i Slovenija zajednički preuzeti odgovornost za ovu regiju te zajedno raditi na njezinoj stabilizaciji i približavanju drugih zemalja regije EU-u.

Istaknula je kako je očito da se sada ne će riješiti granično pitanje između dviju zemalja. Iako je, formalno gledano, francuski prijedlog još na stolu, smatra da su mali izgledi da se još nešto promijeni.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je da slovenska odluka narušava hrvatsko-slovenske bilateralne odnose te sve veze koje imamo.

Smatra da sada treba čekati do iduće međuvladine konferencije, a Hrvatska u međuvremenu mora nastaviti s onim što je bitan sadržaj pregovora - reformama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene