Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spor oko granice

Janša podupire Pahora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši slovenski premijer Janez Janša najavio je potporu stajalištu slovenske Vlade da se Hrvatskoj ne omogući otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima s Europskom unijom ako ne odustane od 'prejudiciranja granice' sa Slovenijom te dodao da se njegov lanjski načelan bledski dogovor s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom nije mogao ostvariti jer Hrvatska nije pristala na tri slovenska preduvjeta.

'Dogovor s premijerom Sanaderom donesen je u suglasnosti svih stranaka koje su u sadašnjoj Pahorovoj Vladi, ali smo tadašnju ponudu dali uz tri uvjeta: prvo da se odlučuje o cijeloj granici, a ne samo o granici na moru; drugo da se kao polazište uzme stanje na granici koje je zatečeno prilikom osamostaljivanja 1991. te da se uzme u obzir načelo pravednosti. O potonjoj točki s Hrvatskom nikad nismo postigli dogovor i zato smo osnovali povjerenstva da se time bave', rekao je Janša, a prenijela Slovenska tiskovna agencija STA.

Pročitajte i ovo Talijanska granica Balkanska ruta Italija donijela važnu odluku koja bi mogla utjecati i na Hrvatsku Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom

Janša je dodao da će na sastanku slovenskih političkih stranaka poduprijeti Pahorovu odluku da upali crveno svjetlo Hrvatskoj ako ne odustane od prejudiciranja granice.

Kako navodi STA Janša je rekao da je Hrvatska sama kriva za sadašnji slovenski prijedlog kojim se uvjetuje otvaranje poglavlja povlačenjem prijeporne dokumentacije jer nije pristala na ponudu koju je njegova Vlada na odlasku dala na pristupnoj konferenciji u listopadu, kada su ista poglavlja i iz istih razloga bila blokirana.

Hrvatska je tada imala dobru ponudu i odbila je kompromis prema formuli koja je značila da Hrvatska 'obeća Europskoj uniji i obveže se pred europskim institucijama da će prijepornu dokumentaciju povući tijekom pregovora, do zaključivanja pojedinog poglavlja', rekao je Janša.

'Budući da hrvatska Vlada nije pristala na taj kompromis nije ni mogla očekivati da će sada dobiti bolju ponudu i ova ponuda doista nije bolja', rekao je Janša,

Dodao je da on podržava Pahorovu sadašnju ponudu jer ona zadovoljava slovenske nacionalne interese, ali da nije sasvim siguran hoće li na nju pristati Hrvatska i kako će na to gledati druge članice Europske unije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene