Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Niske kazne

Crna Gora: Šestorica kriva za zločin u Morinju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudsko vijeće Višeg suda u Podgorici proglasilo je u subotu krivim šestoricu pripadnika bivše JNA za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika sa dubrovačkog područja u logoru Morinj pokraj Kotora početkom 1990-ih, javili su podgorički mediji.

Mlađen Govedarica, Ivo Gojnić, Zlatko Tarle, Špiro Lučić, Boro Gligić i Ivo Menzalin proglašeni su krivim, jer su od listopada 1991. godine do kolovoza 1992. godine u logoru Morinj 'naređivali i provodili mučenje, nečovječno postupali i nanosili velike patnje ratnim zarobljenicima i civilima dovođenim sa dubrovačkog područja', stoji u odluci sudskog vijeća kojim je predsjedavala Milenka Žižić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Crna Gora: Šestorica optužena za mučenje hrvatskih ratnih zarobljenika Slika nije dostupna Podgorica: Šest osoba osumnjičeno za zlodjela u logoru Morinj

Najviša kazna od četiri godine zatvora izrečena je kuharu u tom logoru Ivu Menzalinu. On se jedini iz te grupe nalazi u bijegu, pa je sud naložio njegovo uhićenje. Na tri i pol godine zatvora osuđen je Špiro Lučić, a na tri godine zatvora Boro Gligić. Ivo Gojnić je dobio dvije i pol, Mlađen Govedarica dvije, a Zvonko Tarle godinu i pol zatvora.

Optuženi su na suđenju negirali krivicu, a njihovi odvjetnici su, nakon izricanja presude, izjavili novinarima da je odluka Višeg suda u Podgorici političke prirode, kako bi se 'Crna Gora u što boljem svijetlu preporučila Europskoj uniji', te su najavili žalbu nadležnim sudskim instancama.

Sud je, međutim, kako stoji u obrazloženju presude, na temelju izjava bivših logoraša ocijenio da su navodi optuženih 'neutemeljeni'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene