Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Visoke kazne

Evo čega su NAJVIŠE carinici zaplijenili od kada smo ušli u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska carina posljednjih 50 dana po cijeloj Hrvatskoj vodi borbu sa švercerima i sivom ekonomijom.

Umjesto na granicama možete ih vidjeti na tržnicama, u restoranima i trgovačkim centrima. Svakog dana obave 18 racija, a po dvije osobe na dan završe s optužnim prijedlozima.

Pročitajte i ovo Euro - 3 13 mjeseci Život uz euro nekima zvuči kao iz bajke, a drugima kao iz vica: Tko je napunio blagajnu, a tko preživljava? Zračna luka u Münchenu Ovo nitko nije očekivao Carinici u zračnoj luci u nevjerici zbog onog što je umirovljenik imao u prtljagi: "Prijavio je samo 300 eura"

Carinik Dubravko Rukavina sudjelovao je u prvoj velikoj akciji protiv švercera na riječkoj tržnici. 'Oni koji su ispravni se zapravo ne boje. Imaju potrebnu dokumentaciju i znaju o čemu se radi tako da s te strane nema problema, dok oni koji su u određenim nepravilnostima najprije negoduju', kaže carinik Rukavina.

Samo u srpnju i kolovozu obavili su oko 900 kontrola diljem zemlje i podnijeli više od stotinu optužnih prijedloga protiv švercera. Zaplijenili su najviše voća i povrća i mesa, ali i dosta duhana, alkohola i kave, sunčanih naočala i parfema te raznih tekstilnih proizvoda.

>> Vjerovali ili ne: Ovo je treći najunosniji biznis na svijetu

'Interesantno je da smo zaplijenili i kod državljana Mađarske, Rumunjske i Bugarske setove posuđa, noževa, posteljina koje oni prodaju na crno', komentira ravnatelj Carinske uprave, Zlatko Grabar.

Kazne za švercere kreću se od 10 do 30 tisuća kuna, ali najveća im je kazna, kažu carinici, oduzimanje robe. 'Sustav ilegalne trgovine je takav da kada uzmete robu onda je prodate i onda za novce opet idete kupiti novu. Kada je ne prodate nemate više novac i ne možete je kupiti', kaže Grabar.

Carinici provode akcije na tržnicama i veletržnicama, ali i u restoranima, kafićima, trgovačkim centrima, malim trgovinama te na svim mjestima gdje se prodaje roba, a u njihovoj su nadležnosti. Na raspolaganju imaju oko 400 carinika pa će kontrole i racije biti puno češće nego kada ih je provodio državni inspektorat.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene