Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SLUČAJ AGROKOR

Todorić postigao sporazum s vjerovnicima? Donosimo još 10 stvari koje su se jučer dogodile

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo vam kratak presjek važnih stvari koje su se jučer dogodile, od vijesti iz ruskog bankarskog sektora do (ne)očekivanih reakcija iz vrha hrvatske državne vlasti.

Problemi u kojima se našao Agrokor, tvrtka koja umnogome određuje tokove hrvatskog gospodarstva, i jučer su bili u žiži interesa javnosti, banaka i političara. Evo što je najvažnije što se dogodilo tijekom jučerašnjeg dana.

1. Dionice Leda i Jamnice u strmoglavom padu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slagao se Todorić ili ne Petrov: Tražimo način da država preuzme upravljačka prava u Agrokoru Slika nije dostupna Zakon sutra na Vladi Most: Nema sukoba s HDZ-om oko Agrokora, ali bez Todorića

Nakon što je agencija Moody's dodatno snizila kreditni rejting Agrokora, a vrijednosnice na londonskoj burzi također su pale, nastavljen je oštar pad dionica na Zagrebačkoj burzi. Crobex indeks i dalje je "u crvenom", ponajviše pod pritiskom pada cijena dionica kompanija iz sastava Agrokora. Dionice Leda i Belja do 10:45 sati pale su za gotovo 10 posto, Vupika 11 posto, a Zvijezde 2,32 posto. Najmanji pad bilježi Jamnica - 0,49 posto.

Iz Leda i Jamnice u četvrtak su Zagrebačkoj burzi odgovorili da nemaju saznanja o bitnim činjenicama koje bi utjecale na značajan pad cijena njihovih dionica dan ranije te da je do toga "vjerojatno došlo uslijed učestale medijske eksponiranosti većinskog dioničara izdavatelja".

2. Priopćenje ruske banke o izjavi Jurija Solovjeva

Nakon što je dio medija prekjučer prenio izjavu Jurija Solovjeva, prvog zamjenika izvršnog direktora ruske VTB banke, koja je jedan od kreditora Agrokora, koji je navodno kazao kako je Uprava Agrokora lažirala poslovne knjige, iz te su banke jučer poslali priopćenje kako je izjava pogrešno interpretirana te da nije riječ o lažiranju, već o nepravilnostima u vođenju poslovnih knjiga. 

3. Orbico pokrenuo prisilnu naplatu duga od Agrokora

Tvrtka Orbico, jedna od najvećih hrvatskih distributera, pokrenula je jučer prisilnu naplatu od Agrokora zbog duga koji iznosi između 12 i 13 milijuna kuna.

Tu je informaciju za Novu TV potvrdio Branko Roglić, vlasnik tvrtke Orbico, objasnivši da je njegov financijski menadžment u srijedu bio na sastanku u Agrokoru tražeći da im se plati dug. No kada im je rečeno da Agrokor više ne odlučuje o plaćanju, Orbico je pustio zadužnicu.

4. Revizorska kuća Baker Tilly: Članice grupe Agrokor ispravile su nepravilnosti

Baker Tilly, jedna od revizorskih kuća koja je revidirala financijska izvješća Agrokora, kazala je u četvrtak da su tijekom proteklih godina u njihovim revizijama pojedinih članica grupe utvrdili određene nepravilnosti koje su se iskazale u pojedinačnim izvještajima i da su one ispravljene u konsolidacijskim paketima, te da pretpostavljaju da je izjava čelnika VTB banke rezultat greške u komunikaciji između te banke i odjela Strategije Agrokora.

Izvršni direktor ruske banke VTB Jurij Solovjev, naime, u srijedu je izrazio sumnju u Agrokorova financijska izvješća te je izjavio kako su "problemi u kompaniji nastali zbog nepravilnosti u vođenju poslovnih knjiga za što su odgovorni vlasnici i menadžment, i to u dužem vremenskom razdoblju".

5. Zdravko Marić tvrdi da nije imao veze s financijskim izvješćima Agrokora

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je poručio da financijska izvješća Agrokora nisu bila u njegovoj nadležnosti dok je bio zaposlenik koncerna te da ostalo ne može komentirati.

Odgovorio je tako na prozivke iz redova oporbe oko njegove eventualne odgovornosti s obzirom na optužbe iz ruske banke VTB, vjerovnika Agrokora o nepravilnostima u vođenju poslovnih knjiga.

SDP-ovci Siniša Hajdaš Dončić i Gordan Maras održali su presicu u Saboru te istaknuli: ''Ministar Zdravko Marić došao je iz sustava Agrokora. Morao je biti upoznat sa situacijom ondje''. ''Premijer Andrej Plenković paraliziran je zbog Agrokora'', rekao je Maras odgovarajući na pitanje zašto se piše Lex Agrokor i može li on spasiti hrvatsko gospodarstvo. ''Neće taj zakon zaštititi hrvatsko gospodarstvo, oni to rade samo da bi pokrili sebe'', smatra.

6. Premijer Plenković brani svog ministra: "Marić odlično radi svoj posao"

Premijer Andrej Plenković kazao je kako očekuje da će se naći rješenje koje će omogućiti novu likvidnost, dugoročno restrukturiranje i održivost Agrokora. "Željeli bismo da takvo rješenje postigne vlasnik, Uprava, vjerovnici i dobavljači. Naš je interes da bilo što što se zbiva s Agrokorom nema nikakve negativne efekte na hrvatsko gospodarstvo. Zato apeliram na sve da budu obazrivi u koracima koje rade i izjavama koje daju jer kao što vidite financijska tržišta su prilično osjetljiva, a mislim da to nikome nije u interesu", rekao je Plenković.

Na pitanje o kritikama pozicije ministra financija Zdravka Marića koji je radio u Agrokoru, Plenković je rekao da on u Agrokoru nije bio zadužen za pisanje financijskih izvješća.

"Kaže li neka banka ili njen predstavnik nešto o tome kakva su bila financijska izvješća Agrokora, to je, iz mog kuta gledišta u ovom trenutku vrlo teško razabrati i ne bih to uopće komentirao. Želim da se detaljno i polako utvrdi cijelo činjenično stanje. Ministar Marić odlično radi svoj posao, mislim da je to dokazao u više navrata, prilikom izrade proračuna, velike porezne reforme, u krajnjoj liniji i zbog stabilnosti javnih financija", rekao je Plenković.

7. Lex Agrokor danas na Vladi, već sutra možda i u Saboru

U Mostu tvrde kako nema sukoba s HDZ-om oko zakona o Agrokoru te da bi taj zakon danas trebao biti na sjednici Vlade. Neslužbeno se doznaje kako bi, prema predloženom zakonu, država ušla u koncern Agrokor i postavila svog upravitelja. U roku od godinu dana trebalo bi se dogoditi restruktruriranje, a u Mostu pojašnjavaju da bi se kompanije koncerna trebale razdvojiti kako bi bile konkurentne tijekom izlaska na tržište.

Nadalje, smatraju da Ivica Todorić ne bi smio biti ni u upravljačkoj, ni u vlasničkoj strukturi Agrokora, jer je, kako kažu, svojom politikom upravljanja doveo u opasnost cjelokupan gospodarski sustav. Kako kažu u Mostu, "bude li potrebno, Ivici Todoriću bi se moglo oduzimati i privatno vlasništvo kako bi se podmirivali dugovi".

Trenutno traju finalna usuglašavanja između HDZ-a i Most, kao i između Ministarstva gospodarstva i Ministarstva pravosuđa i svi zajedno rade na tom zakonu, te ukoliko bude potrebno, Sabor bi o njemu mogao raspravljati već u subotu.

8. Bivši predsjednik Uprave Konzuma pozvao dobavljače da ne aktiviraju zadužnice

Gost Dnevnika Nove TV bio je Dragan Munjiza, bivši predsjednik Uprave Konzuma, koji je komentirao situaciju u koncernu.

"Situacija nije dramatična, ali je ozbiljna. Orbico je poznat po tome da dosta rano šalje zadužnice, i mislim da smo to svi očekivali. Ja sam bio prokurista jednog šoping centra u Varaždinu gdje je prvi Orbico poslao zadužnicu. Ali sve je dobro završilo. Treba razumjeti i Branka Roglića, tu je u tom dugu jako puno trošarina.

Međutim, ja pozivam druge dobavljače da to nikako ne čine, jer to nije mudro ni za njih. Ne bi htjeli još jedan 'scenarij Pevec', kakav je bio 2009. godine. Nikako nije dobro da se sad šalju zadužnice", kazao je Munjiza i dodao kako bi se time "samo izgubile dvije godine poslovanja, puno ljudi bi izgubilo radna mjesta, konkurencija bi ojačala, a ponovno bi se onda na kraju vratilo na situaciju za dvije godine". 

9. Analiza Mislava Bage: Agrokoru treba "Superman"

Mislav Bago u svojoj je analizi za Dnevnik Nove TV secirao zakon o Agrokoru koji bi danas trebao biti na Vladi. "Zakon je to koji bi funkcionirao godinu dana, no do sutra se njegov naziv može i promijeniti, ali nebitno je kako će se zapravo zvati. Činjenica je da je Vlada odlučila zamrznuti sve u Agrokoru na godinu dana i u tom razdoblju počistiti što se da počistiti te riješiti stanje u Agrokoru i vratiti ga na tržište kao jednu zdravu kompaniju.

Zamrzavanje i obustava naplata na godinu dana zapravo bi značile tri stvari: obustavljanje aktiviranja zadužnica, obustavljanje naplate kamata i obustavljanje naplate glavnica. Naime, obustavilo bi se sve ono što opterećuje dobavljače, pogotovo male dobavljače te bi se na taj način mogao osigurati dotok novca dobavljačima, koji bi mogli ulaziti u trgovačke lance, trgovački lanci bi mogli proizvoditi i možda čak izvoziti.
Ključnu ulogu ima sama država, jer piše zakon, odnosno izvanredni povjerenik, koji će imati sve ovlasti stečajnog upravitelja, u svemu osim samom imenu. On bi trebao koordinirati sve te silnice, od dobavljača, do banaka.

Izvanredni povjerenik bi zapravo trebao biti "Superman", jer prema trenutnoj zamisli iz Vlade, on bi trebao osigurati početak redovnog poslovanja, odnosno novac. Mora napraviti i procjenu imovine, odnosno doznati koliko svaka od 60 tvrtki iz koncerna vrijedi, koliki su im dugovi i koji se mogu zadržati ili ne."

10. Božo Petrov podnio je kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića

Božo Petrov podnio je u četvrtak, kao građanin, kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića i uprave Agrokora zbog sumnji u kazneno djelo lažiranja financijskih izvješća o poslovanju tog koncerna, potvrđeno nam je iz Mosta ranije u četvrtak navečer.

Nakon večernjeg sastanka u Banskim dvorima, to je novinarima potvrdio i sam Petrov, kazavši: "Što se tiče gospodina Todorića, ono što je već izašlo u medijima pobuđuje sumnje pa ako je gospodin Todorić čist i sve u redu, neka institucije obave svoj posao. Ako nije, onda će se institucije baviti njime". 

11. Agrokor i vjerovnici postigli dogovor?

Kako neslužbeno doznaje N1 televizija, Agrokor i njegovi vjerovnici postigli su stand-still dogovor. Nadalje, također neslužbeno, u ponedjeljak bi otkaz trebala dobiti cijela uprava Agrokora, a u novoj neće biti nijednog Hrvata.

Po stand-still sporazumu zamrznulo bi se vraćanje kamata Agrokora na određeno vrijeme, a svježim novcem platile bi se dospjele obveze dobavljača.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene