Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Plenković paraliziran zbog Agrokora''

''Ministar Marić dolazi iz sustava Agrokora, morao je biti upoznat sa situacijom ondje''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zahuktalu situaciju oko Agrokora i danas su komentirali iz vodeće oporbene hrvatske stranke.

SDP-ovci Siniša Hajdaš Dončić i Gordan Maras na konferenciji za novinare u Saboru komentirali su nepravilnosti u financijskim izvješćima Agrokora. ''Ministar Zdravo Marić je došao iz sustava Agrokora. Morao je biti upoznat sa situacijom ondje'', rekli su novinarima.

Pročitajte i ovo Zvonimir Mršić, Zoran Milanović Greška Milanovićev bliski kolega: ''Je li sada svima jasno?'' Andrej Plenković i Peđa Grbin Rijeke pravde slavile u dvije HDZ nije pobijedio u samo dvije izborne jedinice, pogledajte u kojima je izgubio

''Ne želim da se ovaj slučaj pretvori u spašavanje vojnika Ryana. Gospodin Plenković nama ne izgleda kao Tom Hanks'', rekao je Hajdaš Dončić.

''Premijer Andrej Plenković je paraliziran zbog Agrokora'', rekao je Mara odgovarajući na pitanje zašto se piše Lex Agrokor i može li on spasiti hrvatsko gospodarstvo. ''Neće taj zakon zaštiti hrvatsko gospodarstvo, oni to rade samo da bi pokrili sebe'', smatra.

Zdravko Marić, ministar financija, mogao bi se tijekom dana očitovati o prozivkama oporbe zbog tvrdnji izvršnog direktora ruske banke VTB Jurija Solovjeva - da su financijski izvještaji u Agrokoru već duže vrijeme puni nepravilnosti. SDP, naime, traži da se preispita i odgovornost Marića koji je do 2015. bio izvršni direktor u Agrokoru.

Podsjetimo, Marić bi se mogao tijekom dana očitovati o prozivkama oporbe zbog tvrdnji izvršnog direktora ruske banke VTB Jurija Solovjeva - da su financijski izvještaji u Agrokoru već duže vrijeme puni nepravilnosti. SDP, naime, traži da se preispita i odgovornost Marića koji je do 2015. bio izvršni direktor u Agrokoru.

''Članstvo u HGK treba biti dobrovoljno''

SDP je u saborsku proceduru uputio prijedlog zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), koji predviđa da članstvo u Komori bude dobrovoljno, a rad transparentniji.

Ako HDZ želi od Komore napraviti svoju političku ekspozituru, onda neka to plaćaju samo oni koji to žele, a ne svi poduzetnici u Hrvatskoj, poručili su SDP-ovci s konferencije za novinare.

"Naša poduzeća plaćaju 547 neporeznih nameta, 9 milijardi kuna godišnje, a jedan od njih je i članarina HGK kojoj tvrtke koje su čak i u mirovanju mjesečno plaćaju 42 kune mjesečno. HGK godišnje tako ubere 160 milijuna kuna", pojašnjavao je Gordan Maras.

Tvrdi i kako 90 posto anketiranih poduzetnika ne žele plaćati obvezno članstvo.

"U večini europskih zemalja prevladava model dobrovoljnog članstva i to je ono što hoćemo i za naše poduzetnike", rekao je Maras

SDP također traži i veću transparentnost i podnošenje izvješća o radu HGK. "HGK je i dalje pod paskom politike, na čelu joj je istaknuti HDZ-ovac iz Vinkovaca Luka Burilović", poručio je Maras.

A Burilović, tvrde SDP-ovci, više stoji na stajalištima vlade, manje na stajalištima poduzetnika. "Burilović pregovara u ime malih i srednjih dobavljača s Agrokorom. Tko ga je ovlastio i čije stavove zastupa", zapitao se Maras.

Njegov stranački kolega Siniša Hajdaš Dončić nazvao je HGK "arhaičnom organizacijom" koja je, tvrdi, u 21. stoljeću besmislena. "Pozivamo slobodnomisleće zastupnike da podrže SDP-ov zakon o redefiniranju sustava", pozvao je Hajdaš Dončić. (I.D. / Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene