Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Agrokor

"Pozivam dobavljače da ne šalju zadužnice, jer ne bi htjeli još jedan scenarij Pevec"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je Dragan Munjiza, bivši predsjednik Uprave Konzuma.

Vodi se bitka s vremenom, koliko je situacija dramatična i što bi značilo da sada svi krenu s prisilnom naplatom?

Pročitajte i ovo Mislav Bago (Dnevnik.hr) Analiza Mislava Bage "Martina Dalić Plenkoviću je bila zadnja brana. On je sad sam na brisanom prostoru" Slika nije dostupna Oštre kritike protiv vlasti Davor Bernardić o aferi Hotmail: "Martina Dalić i dalje laže, a Hrvatska ne smije biti taoc jednog čovjeka"

"Situacija nije dramatična, ali je ozbiljna. Orbico je poznat po tome da dosta rano šalje zadužnice, i mislim da smo to svi očekivali. Ja sam bio prokurista jednog šoping centra u Varaždinu gdje je prvi Orbico poslao zadužnicu. Ali sve je dobro završilo. Treba razumijeti i Branka Roglića, tu je u tom dugu jako puno trošarina. Međutim, ja pozivam druge dobavljače da to nikako ne čine, jer to nije mudro ni za njih. Ne bi htjeli još jedan "scenarij Pevec", kakav je bio 2009. godine. Nikako nije dobro da se sad šalju zadužnice". 

Što bi to značilo?

"Ista stvar kao Pevec. Znači, samo bi izgubili dvije godine poslovanja, puno ljudi bi izgubilo radna mjesta, konkurencija bi ojačala, a ponovno bi se onda na kraju vratilo na situaciju za dvije godine".

Kako je uopće došlo do ovakve situacije u Agrokoru?

"Ojačala je konkurencija. Konzum u Hrvatskoj radi 11 milijardi kuna godišnjeg prihoda, a toliko rade sada Spar, Kaufland i Lidl. Znači, s jedne strane oni dobijaju jeftine kredite, dobivaju pomoć od Svjetske banke i Europske banke za obnovu i razvoj, a u isto vrijeme Konzum dobiva jako skupe kredite. A takva konkurencija, takvo jačanje je smanjilo njegovu operativnu maržu. Manja marža, velike rate kredita i ... -  fali jedan dio novca".

Govori se o prebrzom širenju...

"Da, mislim da je sve rečeno. Znači, ušlo se u puno biznisa koji su non-core biznisi - Tisak, Abrakadabra, Kozmo, hotelijerstvo... To je odvuklo pažnju menadžmenta i financijskih sredstava, a s druge strane i velika konkurencija je učinila svoje i brzo širenje gdje je falilo resursa. I ljudskih resursa i ostalih resursa".

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene