Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OPORBA PJEVA SVOJU PJESMU

Plenković brani ministra financija: "Marić u Agrokoru nije bio zadužen za pisanje financijskih izvješća"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Andrej Plenković najavio da bi se "lex Agrokor" na Vladi trebao naći u petak, a opoziciji poručio da malo smiri loptu.

"Mislim da trebamo cijelu tu priču dedramatizirati, nastojati se ponašati onako kako se Vlada ponaša sve ovo vrijeme. Mi radimo sistemski zakon koji će zaštititi interese hrvatskog gospodarstva i finacijskog sustava. Svi resori daju svoje zadnje opaske kako bismo taj dokument mogli u petak na Vladi usvojiti, nakon čega će ići u Sabor", rekao je novinarima premijer Andrej Plenković, koji se nalazi na Malti.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Predsjednik u Koprivnici Milanović opleo po Plenkoviću: "On je manijak, kum kriminala u Hrvatskoj" Andrej Plenković POSLJEDNJA PRIJE IZBORA Ovo se rijetko viđa, sjednica Vlade počela na nesvakidašnji način: "Hrvatskoj su uplaćena 162 milijuna eura"

Plenković je rekao da očekuje da će se naći rješenje koje će omogućiti novu likvidnost, dugoročno restrukturiranje i održivost Agrokora. "Željeli bismo da takvo rješenje postigne vlasnik, uprava, vjerovnici i dobavljači. Naš je interes da bilo što što se zbiva s Agrokorom nema nikakve negativne efekte na hrvatsko gospodarstvo. Zato apeliram na sve da budu obazrivi u koracima koje rade i izjavama koje daju jer kao što vidite financijska tržišta su prilično osjetljiva, a mislim da to nikome nije u interesu", rekao je Plenković.

Na pitanje o kritikama pozicije ministra financija Zdravka Marića koji je radio u Agrokoru, Plenković je rekao da on u Agrokoru nije bio zadužen za pisanje financijskih izvješća. 

"Da li neka banka ili njen predstavnik kaže nešto o tome kakva su bila financijska izvješća Agrokora, to je, iz mog kuta gledišta u ovom trenutku vrlo teško razabrati i ne bih to uopće komentirao. Želim da se detaljno i polako utvrdi cijelo činjenično stanje. Ministar Marić odlično radi svoj posao, mislim da je to dokazao u više navrata, prilikom izrade proračuna, velike porezne reforme, u krajnjoj liniji i zbog stabilnosti javnih financija", rekao je Plenković.

Komentirajući kritike opozicije, Plenković je rekao da "oporba ima svoju ulogu, svoju pjesmu koju želi pjevati".

"Mislim da je ovo trenutak za visoki stupanj političke odgovornosti, smirenost. Pozivam kolege da malo smire loptu, a o cijeloj temi imat ćemo prilike raspravljati kada zakon dođe u Sabor", poručio je Plenković.

Odgovarajući na pitanje o tome da su Agrokorovi dobavljači počeli s prisilnim naplatama, Plenković je rekao da su to tvrtke koje imaju svoje uprave i donose svoje odluke, ali da su svi pokazali jako veliki stupanj strpljivosti, obazrivosti i uviđavnosti te da se većina dobavljača, posebno onih velikih, međusobno konzultira. 

"Ukoliko svi mogu napraviti napor da se ne širi bilo kakav osjećaj panike ili nekog "last minute" poteza, to bi bilo jako korisno i za njih, za hrvatsko gospodarstvo i za naš financijski sustav. Vlada je na tom tragu, očekujem isto i od gospodarstva, politike, a i od medija", rekao je Plenković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene