Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakon sutra na Vladi

Most: Nema sukoba s HDZ-om oko Agrokora, ali bez Todorića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Mostu tvrde kako nema sukoba s HDZ-om oko zakona o Agrokoru te da bi zakon sutra prema planu trebao biti na sjednici Vlade.

Neslužbeno se doznaje kako bi, prema predloženom zakonu, država ušla u koncern Agrokor i postavila svog upravitelja. U roku od godine dana trebalo bi se dogoditi restruktruriranje, a u Mostu pojašnjavaju da bi se kompanije koncerna trebale razdvojiti kako bi bile konkurentne tijekom izlaska na tržište.

Pročitajte i ovo Josip Markotić Neslaganja Raskol u Mostu: Splitski gradski vijećnik napustio stranku, nema ga na listi za Sabor Srušio se most u Baltimoreu - 6 Sve se istražuje Nema nade za pronalazak preživjelih nakon stravične nesreće: Iz potopljenog automobila izvučena dva tijela

U Mostu smatraju kako Ivica Todorić ne bi smio biti ni u upravljačkoj, ni u vlasničkoj strukturi Agrokora, jer je, kako kažu, svojom politikom upravljanja doveo u opasnost cjelokupan gospodarski sustav. Kako kažu u Mostu, "bude li potrebno, Ivici Todoriću bi se moglo oduzimati i privatno vlasništvo kako bi se podmirivali dugovi".

Trenutno traju finalna usuglašavanja između HDZ-a i Most, kao i između Ministarstva gospodarstva i Ministarstva pravosuđa i svi zajedno rade na tom zakonu, te ukoliko bude potrebno, Sabor bi o njemu mogao raspravljati već u subotu.

Očekuje se kako bi prije sutrašnje sjednice Vlade trebao biti održan još jedan sastanak premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora Bože Petrova

"Očekuje se normalizacija"

O situaciji u Agrokoru oglasio se i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

"Danas se očekuje dogovor banaka, a ubrzo i normalizacija, kao što je Uprava Agrokora i najavila, tj. isplata novca koji dobavljači čekaju. Vjerujemo u pozitivan rasplet, u kojem je važno da nitko, od velikih do najmanjih dobavljača, ne bude zapostavljen", kazao je Burilović.

Iz Agrokora bez komentara

Iz Agrokora, za sada, nema nikakvih službenih komentara, niti na izjave ruskih bankara, niti na pokretanje prisilne naplate od strane tvrtke Orbico, nakon čega je pala vrijednost dionica svim tvrtkama u koncernu. U popodnevnim satima u sjedištu Agrokora započeo je sastanak s ruskim bankarima. Pretpostavlja se kako se traži rješenje kako ne bi došlo do novih postupaka prisilne naplate, što bi u konačnici, moglo dovesti do stečaja. Kao jedno od mogućih rješenja spominje se tzv. standstill aranžman. Riječ je o dogovoru kojim bi se zamrznulo vraćanje Agrokorovih kamata i dugovanja na određeno vrijeme, tako da bi se sav novac koji bi Agrokor dobio mogao iskoristiti za poslovanje i plaćanje dobavljačima.

Podsjetimo, u srijedu je izvršni direktor ruske banke VTB Jurij Solovjev izrazio sumnju u Agrokorova financijska izvješća te izjavio kako su "problemi u kompaniji nastali zbog nepravilnosti u vođenju poslovnih knjiga za što su odgovorni vlasnici i menadžment, i to u dužem vremenskom razdoblju".

U četvrtak se o tome očitovala Baker Tilly, jedna od revizorskih kuća koja je revidirala financijskih izvješća Agrokora. Oni kažu kako su tijekom proteklih godina u njihovim revizijama pojedinih članica grupe utvrdili određene nepravilnosti koje su iskazane u pojedinačnim izvještajima i da su one ispravljene u konsolidacijskim paketima. Pretpostavljaju, kako su rekli, da je izjava čelnika VTB banke rezultat greške u komunikaciji između te banke i odjela Strategije Agrokora.

U međuvremenu, tvrtka Orbico, jedan od najvećih hrvatskih distributera, pokrenula je prisilnu naplatu od Agrokora zbog duga koji iznosi između 12 i 13 milijuna kuna. Tu je informaciju za Novu TV potvrdio Branko Roglić, vlasnik tvrtke Orbico.

S Malte se o Agrokoru oglasio i premijer Andrej Plenković - najavio je da bi se "lex Agrokor" na Vladi trebao naći u petak, a opoziciji poručio da malo smiri loptu. Plenković je rekao da očekuje da će se naći rješenje koje će omogućiti novu likvidnost, dugoročno restrukturiranje i održivost Agrokora.

"Mi radimo sistemski zakon, koji će zaštiti interese hrvatskog gospodarstva i sustava. Naš je interes da bilo što što se zbiva s Agrokorkom nema nikakve negativne efekte na hrvatsko gospodarstvo", kazao je Plenković i poručio da budu obazrivi u koracima koji rade i u izjavama koje daju, jer su, kako je rekao, financijska tržišta prilično osjetljiva.

A na pitanje o kritikama pozicije ministra financija Zdravka Marića, koji je radio u Agrokoru, Plenković je rekao da on u Agrokoru nije bio zadužen za pisanje financijskih izvješća te da ministar Marić odlično radi svoj posao.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene