Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stop predrasudama

Orasi smanjuju krvni tlak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrijeme je da otklonimo predrasude o orasima kao štetnoj namirnici.

Budući da orahe uglavnom jedemo u slasticama – keksima, kolačima i čokoladama, smatramo ih ukusnom, ali prije svega nepoželjnom namirnicom – onom koja je kalorična i masna, štetna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istraživanje pokazalo Roditeljstvo snižava krvni tlaK Slika nije dostupna Blagotvoran utjecaj Češnjak u borbi s dijabetesom i visokim krvnim tlakom

No, još odavna je poznata činjenica da je orah vrlo zdrava i ljekovita namirnica. Tako se već neko vrijeme zna da orasi posreduju smanjenju kolesterola u krvi, a najnovije studije pokazuju da snižava i krvni pritisak te da pomažu tijelu da se nosi sa stresom. Za takav učinak na tlak i kolesterol zaslužne su omega-3 masne kiseline koje se nalaze u orasima. Isti blagotvorni učinak orasi imaju i na osobe koje su izložene velikom stresu.

Primjerice, jedna šaka oraha pruža nam oko 90 posto dnevne potrebe za omega-6 kiselinama, koje ne štite samo naše žile i srce, nego i živce. Ovo je vrlo bitna činjenica jer tijelo ne može samo proizvesti ove važne masne kiseline.

Osim što su bogati nezasićenim masnim kiselinama, orasi obiluju vitaminima i mineralima. Orasi pomažu i lakše zaspati jer sadrže melatonin, hormon koji pomaže uspostavljanju uravnoteženih navika spavanja i mentalnoj mirnoći. Stoga, ne libite se konzumirati orahe te ih koristite u slanim i slatkim jelima. Mljeveni ili sjeckani orasi originalan su dodatak umacima na bazi vrhnja ili pak salatama s tjesteninom ili svježim povrćem. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene