Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obama stvara povijest

'Rasna barijera pala u nadmoćnoj pobjedi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki tisak u srijedu na naslovnicama, udarnim stranicama i u uvodnicima donosi povijesni izbor Baracka Obame za prvoga crnačkog predsjednika u povijesti Sjedinjenih Američkih Država.

'Obama stvara povijest', 'SAD nadmoćno izabrao prvoga crnog predsjednika', 'Demokrati proširili kontrolu nad Kongresom', ističe na naslovnici The Washington Post.

Pročitajte i ovo Fabris Peruško (Foto: Pixell) Oporba skeptična Izvanredna uprava Agrokora uskoro predlaže nove skupine vjerovnika Milan Bandić i Fabris Peruško (Foto: Dnevnik.hr) PRESICA U GRADU Postignut dogovor između Grada Zagreba, Tiska i Agrokora: "Ovim sporazumom 3500 ljudi iz Tiska može mirno raditi"

Senator Barack Obama iz Illinoisa, izabran za 44. predsjednika nošen reformističkom zanosom i podizanjem nade, postao je prvi Amerikanac afričkog podrijetla koji se vinuo do Bijele kuće, piše Post.

>> Bush: Amerikanci mogu biti ponosni na povijest koja se jučer dogodila

>> Promjene stigle u Ameriku!

>> 'Put će biti dug, uspon će biti strm, možda ne uspijemo odmah'

>> 'U Bijeloj kući će biti crnac, ali neće biti vratar, konobar, kuhar'

>> Pred Obamom niz vanjskopolitičkih izazova

>> Obama bi mogao razočarati Europljane

Obama (47), sin oca Kenijca i majke bjelkinje iz Kansasa, predvodio je plimu demokratskih pobjeda diljem SAD-a i porazio republikanskog senatora Johna McCaina iz Arizone, političkog veterana koji nije uspio prevladati svoju povezanost sa sve nepopularnijom Bushevom vladom, dodaje list.

U uvodniku pod naslovom 'Predsjednik Obama' The Washington Post ističe kako je njegova pobjeda 'važna zbog generacijske promjene koju navješćuje, zbog nove geografske orijentacije koju odražava i zbog rasnog napretka koji i potvrđuje i obećava'.

Kulminacija epske dvogodišnje kampanje bila je povijesni trenutak za zemlju koja se od svog osnutka bori s rasnim podjelama The Wall Street Journal 'Više od svega, pobjeda Obame je važna zbog prilike da zemlju postavi na nov i bolji put', naglašava Post.

'OBAMA - rasna barijera pala u nadmoćnoj pobjedi', ističe na naslovnici liberalni The New York Times.

'Barack Hussein Obama izabran je u utorak za 44. predsjednika SAD-a, rušeći s lakoćom posljednju rasnu barijeru u američkoj politici, jer ga je zemlja izabrala za prvoga crnačkog čelnika izvršne vlasti. Njegov je izbor ravan nacionalnoj katarzi - nepriznavanje povijesno najnepopularnijeg republikanskog predsjednika i njegove gospodarske i vanjske politike i prihvaćanje Obamina poziva za promjenu smjera i tona zemlje. Bio je to i jednako zapanjujuće simboličan trenutak u evoluciji opterećujuće rasne povijesti SAD-a, prekretnica koja se činila nezamislivom prije samo dvije godine', navodi NY Times.

'Pokazujući golemu usredotočenost i tihu sigurnost, Obama je pomeo jednu političku predrasudu za drugom, porazivši prvo Hillary Clinton, koja je toliko željela postati predsjednicom da je izgubila orijentaciju, a onda Johna McCaina, koji je napustio svoja načela radi kampanje građene na gnjevu i strahu', ističe list u uvodniku pod naslovom 'Idući predsjednik'.

'Obama nadmoćno do povijesne pobjede', naslov je konzervativnog The Wall Street Journala, koji ističe da je Obama izabran za prvog afričkoameričkog predsjednika SAD-a, nadmoćno porazivši Johna McCaina u predsjedničkoj utrci koja je doživjela vrhunac usred najteže novčarske krize nakon Velike depresije.

'Kulminacija epske dvogodišnje kampanje bila je povijesni trenutak za zemlju koja se od svog osnutka bori s rasnim podjelama', navodi WSJ. Naglašava da su jučerašnji izbori otvorili razdoblje dominacije demokrata u Washingtonu, kakve nije bilo od prvih godina prvog mandata Billa Clintona u početku 1990-ih.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene