Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush: Amerikanci mogu biti ponosni na povijest koja se jučer dogodila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush u srijedu je čestitao svojem novoizabranu nasljedniku Baracku Obami na 'sjajnoj pobjedi' i zajamčio punu suradnju svoje vlade u prijelaznom razdoblju do njegova ulaska u Bijelu kuću 20. siječnja iduće godine.

'Prisno sam razgovarao s novoizabranim predsjednikom Barackom Obamom. Čestitao sam njemu i senatoru Bidenu na sjajnoj pobjedi. Rekao sam novoizabranu predsjedniku da može računati na potpunu suradnju moje vlade dok dođe u Bijelu kuću', rekao je Bush u izjavi danoj u ružičnjaku Bijele kuće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rušenje 'blizanaca' SAD se sjeća: Amerikanci obilježavaju 11. obljetnicu napada koji je promijenio svijet Slika nije dostupna Stav nobelovca Nadbiskup Tutu: Blairu i Bushu treba suditi za Irak

>> Rusija s nadom, ali oštro prema novoj Bijeloj kući

>> Amerika u euforiji: 'Rasna barijera pala u nadmoćnoj pobjedi'

>> 'U Bijeloj kući će biti crnac, ali neće biti vratar, konobar, kuhar'

>> Obama bi mogao razočarati Europljane

Ocijenio je da je izbor Baracka Obame za predsjednika SAD-a povijesni, ne navevši izrijekom da je riječ o prvom crnačkom predsjedniku u povijesti te zemlje.

Amerikanci su pokazali svijetu vitalnost američke demokracije i napredak koji smo ostvarili prema još savršenijoj uniji George W. Bush 'Svi Amerikanci mogu biti ponosni na povijest koja se jučer dogodila', rekao je Bush. 'Pokazali su svijetu vitalnost američke demokracije i napredak koji smo ostvarili prema još savršenijoj uniji'.

Bush je istaknuo kako su mnogi građani SAD-a mislili da nikad ne će doživjeti taj dan, te kako on posebno oplemenjuje naraštaj koji je vlastitim očima svjedočio borbi za građanska prava američkih crnaca.

Rekao je da je razgovarao i s poraženim republikanskim predsjedničkim kandidatom Johnom McCainom, istaknuvši kako će 'američki narod uvijek biti zahvalan za životnu službu koju je McCain posvetio svojoj zemlji'.

Predsjednik Bush je istaknuo da će u iduća dva i pol mjeseca do Obamine inauguracije njegova vlada nastaviti obnašati dužnost 'budno štiteći američki narod i obavljajući sve poslove koji su joj povjereni'.

Također je kazao kako je novoizabranog predsjednika Obamu i njegovu suprugu Michelle pozvao u Bijelu kuću.

Obama je u utorak nadmoćno pobijedio McCaina osvojivši 349 elektorskih glasova prema McCainovih 147.

U ukupnu broju glasova u SAD-u Obama je nadmašio McCaina s 52 prema 46 posto, nadmašivši ga za više od sedam milijuna glasova.

Po najnovijim podatcima Obama je osvojio 62.999,972, a McCain 55.795,703 glasa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene