Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glazbena inventura

Albumi koje niste trebali propustiti u 2008.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne kažemo da su najbolji, povijesni ili revolucionarni, tvrdimo samo da je šteta ako ste ih zaobišli. Novinari rubrike Showbizz pokušali su se prisjetiti koji su ih albumi ove godine dotaknuli, protresli, inspirirali, rastužili ili ih natjerali na klimanje glavom.

Deset nezaobilaznih albuma 2008. prema izboru Zorana Stajčića:

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najbolje od najboljeg Najbolji albumi 2009. prema izboru kritičara Dnevnik.hr-a Slika nije dostupna Reizdanja Leta 3 FOTO: U Rijeci počelo krštenje kultnih albuma

Kings Of Leon 'Only By The Night'
(Sony BMG / Menart, 2008.)

Uistinu je rijetkost da neki bend genijalni album nadmaši još genijalnijim nasljednikom. Rock kvartetu Kings Of Leon je to pošlo za rukom s najnovijim 'Only By The Night'. I ako ćemo o tome tko ovog trenutka treba sjesti na tron svjetske rock scene po pitanju kvalitete, inspiracije, sažimanju tradicije i stvaranju novog hibrida dovoljno snažnog da pokrene mase na koncertima, onda je svakako riječ o ovim južnjacima iz Tennesseeja.

Erykah Badu 'New Amerykah'
(Universal Motown / Aquarius Records, 2008.)

Teško je i zamisliti koliko bi američka r&b scena bila bljutava da nema veličine poput Erykah Badu koja je u stanju razbiti sve konfekcijske okvire i servirati politički angažiranu, inteligentnu i eksplozivnu smjesu ritma i rime. 'New Amerykah', slojevito je djelo inspirirano sudbinom svijeta, u širem smislu uključujući tu moral, religiju, ekonomsko političke odnosa, kao i Pax Americanu na početku 21. stoljeća dok je glazbena slika hommage cjelokupnoj afroameričkog glazbi od jazza do hip hopa.

Tom Baxter 'Skybound'
(Sylvan Records / Dallas Records, 2008.)

Umjetnik čija šetnja kroz stilove i utjecaje se stvarno može usporediti sa širinom nebeskog prostranstva, a njegov drugi album 'Skybound' je pravi glazbeni biser modernog pop izričaja. Album je mješavina stilova koju autor pažljivo dozira konstantno otvarajući novo poglavlje s svakom nadolazećom pjesmom. Pjevačka emocija mu je snažna, sigurna i istovremeno lepršava, bilo da pjeva punim glasom ili u falsetu, dok su glazbeni aranžmani dovedeni do perfekcionističkog savršenstva.

Nick Cave & The Bad Seeds 'Dig!!! Lazarus, Dig!!!'
(Mute Records / Dallas Records, 2008.)

Čovjek koji izjavljuje da nikad nije patio od nedostatka inspiracije, opet to dokazuje na svojem četrnaestom albumu. Na sreću ostalo je divlje energije od prošlogodišnjeg projekta Grinderman. 'Dig, Lazarus Dig!!!' je s jedne strane otresit, sirov i pun ritma, dok s druge strane posjeduje i 'sudbinske' balade koje su Caveovo prirodno stanište. A kad se samo prisjetimo njegovog ovogodišnjeg koncerta u Zagrebu…

Guns N' Roses 'Chinese Democracy'
(Geffen Records / Aquarius Records, 2008.)

Prva Olimpijada u Kini, propast liberalnog kapitalizma, crni čovjek na čelu Amerike, Gunsi izdali album, ukratko ova 2008. je godina za pamćenje. Najskuplji album svih vremena, donio je i iznenađujuću kvalitetu. W. Axl Rose u ovom trenutku se dokazao kao opaka njuška, koji pored vokalnih sposobnosti ima grandiozne vizije koje je u stanju sprovesti u djelo. 'Chinese Domocracy je skupa sprega talenta, vještine i tehnologije. Od zvuka starih Gunsa nije ostalo previše toga, no hoće li to biti presudno za bazu fanova Gunsa koja ne želi promjene?

Neco Novellas 'New Dawn Ku Khata'
(World Connection / Dancing Bear, 2008.)

Neco Novellas glazbenik woorld music scene fokusiran na jazz, sambu, afrobeat, reggae i rock objavio je album koji je njegov odgovor globalizaciji, ali ne u političkom, već glazbenom smislu. 'New Dawn Ku Khata' je transcendentno glazbeno putovanje, ne samo po crnom kontinentu, već po svim mjestima u kojima se ukorijenila glazba Afrike.

Damir Avdić 'Mrtvi su mrtvi'
(Moonlee Records, 2008.)
Damir Avdić redefinirao je pojam protestnog pjesnika s gitarom u ruci. Umjesto akustične uštekao je električnu gitaru, nabrijao distorziju i uz thrash metal rifove istresao svoju nihilističku poeziju kojom je od većine domaćih, ali i svjetskih angažiranih imena napravio hrpu običnih pozera. Uz sve to svima je održao lekciju što je to lo fi produkcija.

Conor Oberst 'Conor Oberst'
(Wichita / Aquarius Records, 2008.)
Za razliku od Bright Eyesa u kojem je osjetna mistika i utjecaj Pink Floyda, Oberst je na svojem solo albumu prilično 'izravnao' priču. Pjesme jednostavno teku u najbolji maniri američkih road albuma, plijeneći svojom konciznošću, maštom, širinom i opuštenošću. Njegov prvi solo album je nezaobilazna lektira ovogodišnje produkcije

Duffy 'Rockferry'
(Rough Trade / Aquarius Records, 2008.)

Dvadesettrogodišnja Velšanka dokazala je da je retro zvuk šezdesetih, odnosno vrijeme rasnih pjevačica, gudačkih pratnji, punokrvnog soula u kombinaciji s lako slušljivim jazzom ono što publika danas želi. Poročna Amy Winehouse dobila je svoj antipod u Duffy, plavuši kod koje nema milosti, bar kad je kvaliteta u pitanju. 

The Raconteurs 'Consolers Of The Lonely'
(XL Recordings / Dallas Records, 2008.)

Bilo je teško za povjerovati da će The Raconteurs snimiti drugi album, prije svega zbog vrckave naravi Jacka Whitea, za kojeg se činilo da neće ponoviti kreativno druženje s Brendanom Bensonom kao što je to bilo 2005. kad su zajedno skladali mega hit 'Steady, As She Goes'. Iako su ih svi po okupljanju nazvali supergrupom, The Raconteurs su odlučili to i dokazati u praksi. Nova generacija rock dinosaura je rođena.


Deset nezaobilaznih albuma 2008. prema izboru Marka Podruga:

AC/DC 'Black Ice'
(Sony BMG / Menart, 2008.)
Možda je legendarnoj hard-boogie skupini iz Australije studijski album trebao samo kao izgovor za povratničku svjetsku turneju, no ipak je nekako dobro čuti ih opet. 'Crni led' donio je onaj dobro nam znani, uvijek jedan te isti, zamamni gitaristički riff, na kojemu je Angus Young sagradio doslovno svaki hit u karijeri AC/DC-ja. Ako se ostvare glasine o njihovom dolasku u Zagreb, pitanje je hoće li nesigurni krov Arene izdržati.

Nick Cave & The Bad Seeds 'Dig!!! Lazarus Dig!!!'
(Mute Records / Dallas Records, 2008.)

Postoje glazbenici za koje ponekad navijate da snime lošu ploču, jer s vremena na vrijeme poželite propustiti neki njihov CD, ne biti upućeni u svaki njihov projekt ili jedne godine propustiti njihov koncert. Nick Cave jednostavno nam ne dopušta taj gušt. I ovoga smo ljeta hrlili na njegov nastup na Jarunu, jer smo nove singlove 'More News From Nowhere' i 'Midnight Man' morali čuti od Velikog Gazde osobno.

Letu štuke 'Proteini i ugljikohidrati'
(Menart, 2008.)

Bilo je lako zavoljeti Štuke. Njihov prvijenac iz 2005. podsjetio nas je zašto smo obožavali Nadrealiste, Pušenje, Orkestar ili Zijaha Sokolovića. Njihov drugi album 'Proteini i ugljikohidrati' umalo je postao album desetljeća, no frontmen Dino Šaran ipak nije uspio u svojoj nakani – nagovoriti Johnnyja Štulića da mu gostuje na jednoj pjesmi. Ništa zato, Šaran mu je posvetio 'Teslu', i usput nasnimio još nekoliko antologijskih, poput 'Poljubi je dok spava' i 'Nekad kad poželim'.

Kings of Leon 'Only By the Night'
(Columbia / Menart, 2008.)
Četvrti album, a magija je još uvijek tu - tako bismo otprilike u najkraćim crtama mogli opisati novi album Kings of Leon, četvorke iz Tennesseeja, koja je prethodnim CD-om 'Because of the Times' nagnala kritičare da ispišu riječi koje tako oprezno i rijetko upotrebljavaju: remek-djelo. Spori, nenametljivi i opori stil Kingsa i na 'Only By the Night', kao i na njegovim prethodnicima, proizvodi onu slatku, opijajuću mješavinu rocka, post-punka i americane, koji se, ponajprije zahvaljujući mističnom vokalu Caleba Followilla, lijepi za kožu i tjera vas da naručujete viski.

Dubioza kolektiv 'Firma Ilegal'
(Menart, 2008.)

Fuzija dub ritmova, reggaea, hard-corea i bosanskih etno napjeva, kroz koju se provlači oštra kritika postojećeg društveno-političkog stanja, rezultirala je jednim od najuzbudjivih albuma ove godine nastalih na brdovitom Balkanu. Članovi Dubioze uspješno su spojili urođeni sarajevski šarm, iznimni talent za ska-ritam i uvjerljivu vokalnu izvedbu. 

Metallica 'Death Magnetic'
(Vertigo / Aquarius Records, 2008.)

Metallica, naravno, nije snimila svoj najbolji album. No, ako ništa drugo, na 'Death Magneticu' su Hetfield i Ulrich shvatili da ih je najveća kreativnost 'pucala' prije dvadesetak godina. Prošlost se više ne može ponoviti, i ne treba, ali nije loš osjećaj na njihovom novom albumu prepoznati atmosferu i riffove s '…And Justice For All'.

Majke 'Unplugged'
(Dancing Bear, 2008.)
Zvuči gotovo nestvarno, no Goran Bare uspio je Majkama udahnuti svježinu, poletnost i vratiti ih u centar pažnje. A bilo je potrebno samo isključiti struju… Garažni hitovi Majki, koji su pomalo počeli izlaziti na uši, tako su dobili novu dimenziju. I to nije samo fraza, jer je bilo i više nego očito da je nekakva promjena bila potrebna i Baretu, koji je na ovoljetnoj unpluggeed turneji pjevajući uživao kao nikada do tad. Album sadrži snimku s odličnog, emotivnog koncerta u Tvornici kulture.

Dino Dvornik 'Pandorina kutija'
(Dancing Bear, 2008.)

Nije zbog toga što je umro, niti zato što je trenutačno i više nego 'in' – Dino Dvornik na 'Pandorinoj kutiji', uistinu, ima dva prvoklasna funk hita, koji ulaze u njegovih top 10. 'Hipnotiziran' i 'Nadahnuće' ulaze u povijest, a takvih bi na zadnjem albumu bilo i više, da ih je Dvornik uspio snimiti kako valja. Ovako, većina pjesama zvuči poput demo snimki, što neke vjerojatno i jesu.

Guns N' Roses 'Chinese Democracy'
(Geffen Records / Aquarius Records, 2008.)

Očekivali smo najgore, izrugivali se i unaprijed ismijavali grandiozne balade, koje nismo ni čuli, niti smo znali postoje li uopće. I tako godinama. A onda je Axl Rose odlučio začepiti usta svim kritičarima i nakon dugog čekanja objaviti sasvim solidan album. I to bez balada, tipa 'November Rain'… Gunsi nove generacije nikad neće dosegnuli slavu od prije petnaestak i više godina, no s 'Kineskom demokracijom' osramotili se nisu. Dapače…

DeLyricum 'Autsajder'
(Aquarius Records 2008.)

Zagrebačkoj peteročlanoj skupini DeLyricum uspjelo je snimiti zabavan, uzbudljiv i uvjerljiv hip-hop album u kojega su upleli i ska, reggae, punk, funk, metal, hardcore... I da trinaest pjesama na njihovom prvijencu ne vrijedi ni pišljiva boba, DeLyricumu bi sve bilo oprošteno samo zbog jedne preostale. 'Stani u red' vjerojatno je ponajbolji komad crossovera hip-hopa i metala ikad snimljen u hrvatskim studijima. Srećom, 'Stani u red' nije jedino što vrijedi na 'Autsajderu'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene