Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Isus rođen 17. lipnja?

Znanstvenici: Slavimo Božić na krivi datum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Isus Krist rođen je 17. lipnja, izračunali su to australski astronomi, koristeći poseban software pomoću kojeg su rekonstruirali noć opisanu u evanđelju po Mateju. Ukoliko je to istina, svih ovih godina, slavili smo Božić u pogrešno vrijeme.

Australski astronom, Dave Reneke koristio je složeni softwareski sustav kako bi simulirao zvjezdano nebo na način na koje je ono opisano u Bibliji. Otkriveno je kako je ‘zvijezda repatica’ koju su vidjela tri mudraca iznad Betlehema prije više od 2.000 godina bila veličanstvena svjetlosna spona Venere i Jupitera te da se na noćnom nebu pojavila 17. lipnja, a ne 25. prosinca, piše ‘Telegraph’.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Nakon huškanja Plenković odgovorio Domovinskom pokretu: "Priopćenje im je briljantno, a logički slijed im je još briljantniji" Ilustracija Krvav Božić 14-godišnjak ubio sestru jer su se posvađali oko božićnih poklona: Njezina je beba sve gledala u kolicima

Ukoliko tim astronoma ima pravo, to bi značilo da je Isus po horoskopu bio blizanac, a ne jarac kao što se prethodno vjerovalo.

Dave Reneke kaže kako su mudarci najvjerojatnije to interpretirali kao znak koji su iščekivali te su zvijezdu slijedili do mjesta rođenja Krista u staji u Betlehemu, kako je opisano u Bibliji.

Prijašnja istaživanja ovaj su događaj smjestila između 3. godine prije Krista i 1. godine nakon Krista, ali Renke je istaknuo kako se planetarni spoj dogodio točno 17. lipnja 2. godine prije Krista.

‘Imamo software koji može rekreirati točan položaj zvijezda noćnog neba u bilo kojem trenutku u nekoliko tisuća godina iza nas. Koristili smo ga kako bismo se vratili natrag u vrijeme kada je bio rođen Isus, prema opisima iz Biblije’, rekao je Renke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene