Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Solarna aktivnost

Zemlja osjeća i najmanje Sunčeve promjene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čak i male promjene Sunčeve energije mogu imati golemi utjecaj na karakteristike vremenskih prilika na Zemlji, poput intenziteta monsuna u Indiji koji se može predvidjeti nekoliko godina unaprijed, pokazalo je istraživanje koje je proveo američki Nacionalni centar za atmosferska istraživanja (NCAR).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ubrzane klimatske promjene Razina mora 2100. viša za 1,6 metara? Slika nije dostupna 50 godina 'Spašavanje planeta zahtijevat će izniman angažman'

Sunce se mijenja u ciklusima od 11 godina, koji se mjere prema broju Sunčevih pjega na površini koje odašilju energetske izboje. Razlika u energiji između solarnog maksimuma i minimuma je samo oko 0,1 posto i utvrđivanje načina na koji tako mala razlika utječe na klimu na Zemlji već je dugo jedan od velikih izazova koji stoje pred meteorolozima. Pomoću podataka o vremenu zabilježenih tijekom stotinu godina i složenih računalnih modela, međunarodni znanstveni tim na čelu s NCAR-om pokazao je kako i malo povećanje Sunčeve energije može intenzivirati karakteristike vjetra i oborina.

Istraživanje je pokazalo da se tijekom razdoblja snažne solarne aktivnosti zagrijava zrak u gornjem sloju atmosfere, stratosferi. To se događa iznad tropskog pojasa, gdje je Sunčeva svjetlost najsnažnija. Zagrijavanje zraka mijenja snagu i smjerove vjetra u stratosferi, što izaziva povećanje oborina u tropskom pojasu. Pojačana Sunčeva svjetlost u solarnom maksimumu uzrokuje i lagano zatopljavanje površine oceana diljem suptropskog Pacifika, područja u kojem ima razmjerno malo naoblake. Povišena temperatura uzrokuje veće isparavanje, što stvara dodatnu paru, a višak vlage vjetrovi prenose u kišna područja na zapadu tropskog Pacifika, što izaziva dodatne kiše, pokazao je istraživanje. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene