Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čovječanstvo dnevno proizvodi golemu količinu podataka, no jeste li se ikad zapitali koliko bi ta brojka iznosila na godišnjoj razini? Ili bolje, koliko bi to bilo novca?


Svake dvije godine, ta se brojka otprilike udvostručuje, a ove godine ona će iznositi 1,8 zetabajta proizvedenog i kopiranog materijala, pokazala je studija korporacije EMC i tvrtke IDC, piše Mashable. Takvu brojku poprilično je teško i vizualno zamisliti, ali eto, predočimo je - 1.800.000.000.000.000.000.000. Uistinu golem iznos količine podataka, no budimo praktičniji u prikazu.

Ugurajmo te podatke u nešto što možemo zamisliti, poput iPada. Da bi to napravili, bilo bi nam potrebno čak nevjerojatnih 57,5 milijardi iPad tableta s 32 GB kapaciteta memorije. Koliko to iznosi u kunama? Nestvarnih 178 trilijuna kuna, što je ekvivalent BDP-u SAD-a, Japana, Kine, Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije zajedno! Kad bi te iPadove složili u planinu, dobili bi planinu visoku gotovo 95 kilometara!

Za kraj samo da još jednom napomenemo, to je količina podataka koju će ljudski rod proizvesti samo ove godine. Kako to slikovito izgleda, pogledajte u ovoj infografici.