Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vulkanska simfonija otkriva erupciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Seizmičku tutnjavu niske frekvencije iz unutrašnjosti vulkana znanstvenici u Ekvadoru pokušavaju transormirati u delikatne glazbene partiture, po uzoru na talijanske kolege koji su tutnjavu najvećeg i najaktivnijeg europskog vulkana Etne već pretvorili u glazbeni spektakl.

Novi eksperiment bit će izveden na vulkanu Tungurahua, koji je nedavno počeo pokazivati znakove erupcije. 

Pročitajte i ovo Epicentar potresa na Havajima Muana Loa Najveći vulkan na svijetu pogodio potres, stanovnici uznemireni: "Jako nas je uzdrmalo. Zatresla su se sva stakla" Erupcija vulkana na Islandu Mnogi strahuju za budućnost VIDEO Satelitske snimke pokazuju kako se lava proširila po Islandu: "Mislim da je ovo kraj. Izgubili smo bitku"

Uspoređujući glazbu s profinjenim vibracijama vulkanske aktivnosti na oba vulkana znanstvenici se nadaju da će moći još ranije predvidjeti skoru vulkansku erupciju.

- Ako uspijete identificirati i uskladiti glazbene partiture s upozoravajućim vibracijama iz vulkanske unutrašnjosti, tada možete satima ili čak dan prije erupcije upozoriti nadležne službe da poduzmu mjere zaštite građana, pojasnio je profesor Roberto Barbera sa Sveučilišta u Kataniji. 

Istraživanje je utoliko važnije kada se uzme u obzir da trenutno ne postoji precizna metoda predviđanja vulkanske erupcije.
 
Broj i jačina potresa u vulkanu, količina i intenzitet izbacivanja plinova prevedeni posebnim softverskim sustavom u glazbene partiture, toliko sliče glazbi koju, primjerice, stvara pijanist dok svira klavir, da nikada ne biste ni pomislili da glazbu zapravo stvara vulkan, tvrdi Barbera.

Znanstvenici se nadaju da će usporedbom "vulkanske" i "prave" glazbe uspijeti predvidjeti trenutak erupcije i tako sačuvati živote ljudi koji žive u blizini opasnih vulkana Softver kojim se znanstvenici koriste prethodno je korišten pri analizi Mozartovih simfonija kako bi se pronašle sličnosti između različitih kompozicija i detektirala pravilnost, koja se zatim prenosi na seizmičke valove iz vulkana, a koje digitalni sintisajzer na kraju emitira kao glazbu.

Dobiveni podaci, kojih je golemi broj, šalju se na stotine istraživačkih računala diljem svijeta koji rade na njihovoj analizi.

Nije isključeno da bi se dobar broj rezultata tih analiza mogao, naravno u ograničenom smislu, primijeniti na bilo koji vulkan, što bi dodatno olakšalo predviđanje točnog trenutka erupcije vulkana diljem svijeta.

- Vulkani su, naravno, sami po sebi posebna priča, no s glazbenog stajališta možemo reći da postoje neke sličnosti između njihove i prave glazbe, zaključio je profesor Barbera.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene