Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Seizmičku tutnjavu niske frekvencije iz unutrašnjosti vulkana znanstvenici u Ekvadoru pokušavaju transormirati u delikatne glazbene partiture, po uzoru na talijanske kolege koji su tutnjavu najvećeg i najaktivnijeg europskog vulkana Etne već pretvorili u glazbeni spektakl.


Novi eksperiment bit će izveden na vulkanu Tungurahua, koji je nedavno počeo pokazivati znakove erupcije. 

Vezani članci Erupmirao najveći vulkan na svijetu Havajima nakon erupcije vulkana prijeti "vog": Riječ je o vrlo rijetkoj pojavi, a može predstavljati ozbiljnu opasnost po zdravlje Erupcija vulkana na Havajima VIDEO Erumpirao najveći vulkan na svijetu, stručnjak poručuje: "Moramo vulkanu dopustiti da nam zapravo pokaže što će učiniti"

Uspoređujući glazbu s profinjenim vibracijama vulkanske aktivnosti na oba vulkana znanstvenici se nadaju da će moći još ranije predvidjeti skoru vulkansku erupciju.

- Ako uspijete identificirati i uskladiti glazbene partiture s upozoravajućim vibracijama iz vulkanske unutrašnjosti, tada možete satima ili čak dan prije erupcije upozoriti nadležne službe da poduzmu mjere zaštite građana, pojasnio je profesor Roberto Barbera sa Sveučilišta u Kataniji. 

Istraživanje je utoliko važnije kada se uzme u obzir da trenutno ne postoji precizna metoda predviđanja vulkanske erupcije.
 
Broj i jačina potresa u vulkanu, količina i intenzitet izbacivanja plinova prevedeni posebnim softverskim sustavom u glazbene partiture, toliko sliče glazbi koju, primjerice, stvara pijanist dok svira klavir, da nikada ne biste ni pomislili da glazbu zapravo stvara vulkan, tvrdi Barbera.

Znanstvenici se nadaju da će usporedbom "vulkanske" i "prave" glazbe uspijeti predvidjeti trenutak erupcije i tako sačuvati živote ljudi koji žive u blizini opasnih vulkana

Softver kojim se znanstvenici koriste prethodno je korišten pri analizi Mozartovih simfonija kako bi se pronašle sličnosti između različitih kompozicija i detektirala pravilnost, koja se zatim prenosi na seizmičke valove iz vulkana, a koje digitalni sintisajzer na kraju emitira kao glazbu.

Dobiveni podaci, kojih je golemi broj, šalju se na stotine istraživačkih računala diljem svijeta koji rade na njihovoj analizi.

Nije isključeno da bi se dobar broj rezultata tih analiza mogao, naravno u ograničenom smislu, primijeniti na bilo koji vulkan, što bi dodatno olakšalo predviđanje točnog trenutka erupcije vulkana diljem svijeta.

- Vulkani su, naravno, sami po sebi posebna priča, no s glazbenog stajališta možemo reći da postoje neke sličnosti između njihove i prave glazbe, zaključio je profesor Barbera.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju