Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi amandman ili nasilje?

Vrijeđanje i prijetnje na Twitteru spadaju u slobodu govora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da li su omalovažavanje, vrijeđanje i poruke koje bi se mogle shvatiti kao prijetnje smrću zaista sloboda govora?

Uhođenje na internetu, vrijeđanje putem društvenih mreža i blogova pa čak i pisanje nekih poruka koje bi se mogle shvatiti kao prijetnje smrću nije kažnjivo i spada u – slobodu govora!

Pročitajte i ovo Ilustracija incident u susjedstvu AUDIOSNIMKA Sin poznatog poduzetnika prijetio policajcima: "Kad te ubijem pred djetetom, nemoj se igrati sa mnom!" Davor Božinović, potpredsjednik Vlade (HDZ) tko to prijeti premijeru? Detalji prijetećeg pisma upućenog Plenkoviću: Potpisano je s "Hrvatski branitelji, ZDS", sve je komentirao Božinović

Tako je barem zaključio Roger W. Titus, sudac iz San Francisca koji je vodio slučaj protiv Williama Lawrencea Cassidyja koji je bivšu prijateljicu omalovažavao i vrijeđao na blogovima i Twitteru te joj je često znao uputiti prijeteće poruke poput 'učini svijetu uslugu i ubij se'.

On je tako pod različitim pseudonimima napisao više od osam tisuća tvitova i tekstova na blogovima o Alyce Zeoli koja je nakon nekog vremena kontaktirala FBI pa je William uhićen zbog uhođenja i kršenja zakona o nasilju nad ženama te je protiv njega podignuta optužnica.

Cassidy se protiv te optužnice borio pravom na slobodu govora pozivajući se na američki Prvi amandman te se sudac s njim složio i zaključio da taj amandman štiti slobodu govora čak i u onim situacijama kada se 'izazivaju vjerska uvjerenja, politički stavovi ili standardi dobrog ukusa'.

Sudac Titus rekao je da je Zeoli javna osoba (budistkinja o kojoj je izdana i jedna knjiga prije desetak godina) te da Cassidyjevo ponašanje i pisanje po blogovima i Twitteru nije predstavljalo pravu prijetnju za nju. Dodao je da, iako joj je to moglo uzrokovati 'značajan emocionalni stres', njegova je odluka usmjerena izričito prema zaštiti slobode govora.

U obrazloženju svoje odluke naveo je i jednu iznimno zanimljivu stvar – rekao je da 'nitko nije bio prisiljen čitati' Cassidyeve blogove i tvitove – za razliku od npr. telefonskih poziva, pisama i e-mailova koji su direktno namijenjeni određenim osobama pa se to zato smatra slobodom govora, a ne uznemiravanjem ili prijetnjama.

Odvjetnica Alyce Zeoli rekla je da je njena klijentica zaprepaštena i uplašena nakon ovakve odluke pa možemo pretpostaviti da će se žaliti na nju.

Na brojnim se internetskim stranicama vode rasprave oko ovakve odluke – svi se slažu da se sloboda govora mora zaštititi, ali pitanje je gdje je granica između slobode govora i zlostavljanja drugih osoba jer teško je da se objavljivanje više od osam tisuća poruka s negativnim konotacijama o drugoj osobi – a te su poruke na internetu dostupne svima, iako ih nitko nije 'prisiljen' čitati, može smatrati slobodom govora.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene