Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema panike – još!

Virus napao sustav za upravljanje američkim bespilotnim letjelicama!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amerikanci još ne znaju tko je odgovoran za ubacivanje virusa u sustav

Kako ne bi ugrožavali živote svojih vojnika, američka vojska već duže vrijeme u ratovima koristi bespilotne letjelice – modele Reaper i Predator koji špijuniraju i napadaju udaljene mete na bojištima diljem svijeta.

Pročitajte i ovo Stigla gripa - 1 Uranila ove godine Zbog nje su već sada pune ambulante, a liječnici upozoravaju: "Nemojte je podcijeniti" Slika nije dostupna Koja greška! PENTAGON POTVRDIO kako je američka vojska ugrozila građane

Tako su ove letjelice do sada sudjelovale u brojnim akcijama – bilo izviđačkim i špijunskim, bilo u napadima na ciljeve u Pakistanu, Afganistanu, Libiji i drugim zemljama, a prema pisanju Washington Posta u tim je akcijama ubijeno više od dvije tisuće vojnika i civila.

Bespilotne letjelice pokazale su se iznimno učinkovitim oružjem jer su do sada nanijele veliku štetu ne riskirajući pri tome živote američkih vojnika, a njima se većinom upravlja iz baza (ground control stations – GCS) u SAD-u.

No, ove letjelice nisu tako savršene kako se na prvi pogled čini jer velik dio njih ima sigurnosne probleme, a jedan od takvih problema jest što dio njih uopće ne kodira video signal kojeg šalju američkim jedinicama na zemlji.

Novi problem pojavio se prije dva tjedna kada je, kako su saznali u Wiredu, virus zarazio sustav kojim se upravlja bespilotnim letjelicama te bilježi upute koje 'piloti' šalju Predatorima i Reaperima.

Sigurnosni stručnjaci u američkoj vojsci nisu sigurni kako se ovaj keylogger virus uvukao u sustav – slučajno ili ga je netko namjeno ubacio, no sigurni su da virus ima pristup tajnim podacima američke vojske te je teoretski moguće da su te povjerljive informacije dospjele u tuđe ruke.

Usprkos ovim problemima, piloti su nastavili s korištenjem bespilotnih letjelica kao da se ništa nije dogodilo. Također, dodatni problem nalazi se u činjenici što sigurnosni stručnjaci ne mogu izbrisati ovaj virus pa je tako 'izvor upoznat sa situacijom' novinaru Wireda rekao da oni stalno brišu ovaj virus, no on se stalno vraća.

Na kraju su morali upotrijebiti softver nazvan BCWipe kako bi izbrisali tvrde diskove iz GCS-a, što znači da ih moraju ponovno osposobiti, za što će trebati dosta vremena.

Iz američke vojske, naravno, nisu htjeli komentirati ove informacije, a navedeni je izvor Wiredu rekao da je ovaj virus privukao puno pažnje te je dodao da 'nitko ne paničari – još'.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene