Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počeo CERN-ov pokus, još smo tu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Započeo je najveći svjetski eksperiment. Za sada je sve u redu i odvija se prema planovima. Znanstvenici su nazdravili kada su čestice protona obišle prvi krug u 27 kilometara dugom akceleratoru.

Danas ujutro stroj za kojeg su neki pretpostavljali da može unuštiti svijet pokrenut je. I premda je eksperiment započeo danas, prvi visoko-energetski sudari dogodit će se tek 21. listopada. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi pokušaj Velikog praska Eksperiment sudnjeg dana ponovno kreće u srpnju? Slika nije dostupna Uskoro smak svijeta?!

U CERN-u tvrde da je cijeli projekt siguran. Smatraju da može čovječanstvu donijeti velike beneficije, poput lijeka za rak, riješenja za nuklearni otpad i globalno zagrijavanje. 

>>Hawking se okladio da CERN-ov eksperiment neće pronaći 'Božju česticu'

>>Upoznajte čovjeka koji će u srijedu uništiti svijet

>>'Divovski ubrzivač čestica LHC neće ugroziti čovječanstvo'

>>Uskoro smak svijeta?!

No znanstvenici oponenti tvrde da zapravo treba četiri godine kako bi se počeli osjećati rezultati eksperimenta i katastrofe koju će stvoriti. 

Znanstvenik Otto Rossler pokušao je projekt zaustaviti preko Europskog suda. 'Ništa se neće dogoditi barem četiri godine. Onda će se vrijeme i klima potpuno promijeniti i sav život na planeti će nestati. Bit će to katastrofa biblijskih proporcija', tvrdi on. 

Dodatna zanimljivost je da drevni mayanski kalendar završava baš za četiri godine, 21. prosinca 2012. Slučajnost ili ne? 

Prijenos uživo možete pratiti ovdje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene