Započeo je najveći svjetski eksperiment. Za sada je sve u redu i odvija se prema planovima. Znanstvenici su nazdravili kada su čestice protona obišle prvi krug u 27 kilometara dugom akceleratoru.


Danas ujutro stroj za kojeg su neki pretpostavljali da može unuštiti svijet pokrenut je. I premda je eksperiment započeo danas, prvi visoko-energetski sudari dogodit će se tek 21. listopada. 

Vezani članci Građani Slavonskog Broda prosvjeduju za čisti zrak 2018. - 3 Iako je karantena poboljšala situaciju, jedan je hrvatski grad treći najgori u Europi po kvaliteti zraka Probna svadba - 1 VIDEO Dnevnik Nove TV na prvoj legalnoj svadbi u Hrvatskoj od početka pandemije: Sve je isto kao na pravoj, ali nedostaje jedan detalj

U CERN-u tvrde da je cijeli projekt siguran. Smatraju da može čovječanstvu donijeti velike beneficije, poput lijeka za rak, riješenja za nuklearni otpad i globalno zagrijavanje. 

>>Hawking se okladio da CERN-ov eksperiment neće pronaći 'Božju česticu'

>>Upoznajte čovjeka koji će u srijedu uništiti svijet

>>'Divovski ubrzivač čestica LHC neće ugroziti čovječanstvo'

>>Uskoro smak svijeta?!

No znanstvenici oponenti tvrde da zapravo treba četiri godine kako bi se počeli osjećati rezultati eksperimenta i katastrofe koju će stvoriti. 

Znanstvenik Otto Rossler pokušao je projekt zaustaviti preko Europskog suda. 'Ništa se neće dogoditi barem četiri godine. Onda će se vrijeme i klima potpuno promijeniti i sav život na planeti će nestati. Bit će to katastrofa biblijskih proporcija', tvrdi on. 

Dodatna zanimljivost je da drevni mayanski kalendar završava baš za četiri godine, 21. prosinca 2012. Slučajnost ili ne? 

Prijenos uživo možete pratiti ovdje.