Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hawking se okladio da CERN-ov eksperiment neće uspjeti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poznati britanski astrofizičar Stephen Hawking okladio se u 100 dolara da mega-eksperiment koji će se danas održati neće uspjeti otkriti česticu koja se smatra Svetim gralom astrofizike.

U najsloženijem eksperimentu ikada poduzetom, ogromi akcelerator čestica ubrzat će iste do brzine skoro jednake brzini svjetlosti nakon čega će uslijediti njihovo međusobno sudaranje. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Fizičar iznenađen Uvjerljivim predavanjem anonimac zamijenio Stephena Hawkinga Slika nije dostupna Jesmo li sami? UN imenuje osobu za prvi kontakt s izvanzemaljcima

'Akcelerator će povećati energiju do nivoa na kojem možemo proučavati interakciju čestica. Prema postojećem vjerovanju, na taj način trebala bi se trebala otkriti misteriozna čestica koju nazivamo Higginsov bozon,' izjavio je Hawking za radio BBC.

'No ja smatram da će mnogo uzbudljivije biti ako je ne pronađemo. To će pokazati da nešto nije u redu i da opet moramo razmišljati. Okladio sam se u 100 dolara da nećemo uspjeti,' dodao je.

Neki znanstvenici ipak su optimističniji.

Hubert Reeves, francuski astrofizičar, izjavio je da bi eksperiment mogao donijeti 'neočekivane rezultate' koji će zauvjek promijeniti neka fizička načela.

>>Danas počinje 'Eksperiment sudnjeg dana': 60.000 računala obrađivat će podatke

'Cijeli projekt je vrlo impresivan baš kao i stroj za ubrzavanje čestica. Kao ishod eksperimenta očekujem fantastične rezultate,' rekao je Reeves.

I dok sumnja u nalaženje Higginsovog bozona, Hawking ipak vjeruje da bi se eksperimentom mogle otkriti čestice 'super partneri', tj. čestice koje su supermetrični partneri već poznatim česticama.

'Njihovo postojanje bilo bi ključna potvrda tzv. 'teorije superstruna', i mogle bi objasniti misterioznu crnu tvar koja galaksije drži na okupu', rekao je Hawkings. 

'Što god da se eksperimentom otkrije, rezultati će nam pokazati mnogo o strukturi svemira', zaključio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene