Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uskoro smak svijeta?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dio znanstvenika pokušava zaustaviti nešto što će biti najmoćniji, najveći, a možda i najvažniji eksperiment do sada. Naime crne rupe koje će se kreirati tijekom njega mogle bi progutati Zemlju.

Eksperiment koji bi se trebao dogoditi slijedeći tjedan u laboratoriju CERN, oko 100 metara ispod zemlje blizu francusko-švicarske granice, neki već nazivaju 'eksperimentom sudnjeg dana'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi rezultati misterija Izračunata maksimalna količina tamne tvari Slika nije dostupna Strah od eksperimenta Njemački ustavni sud odbacio tužbu protiv CERN-a

Stroj, akcelerator čestica, uz čiju pomoć će se eksperiment izvesti dugačak je gotovo 30 kilometara i košta 4,4 milijarde funti.

U trenutku kada bude pokrenut, a to bi se trebalo dogoditi 10. rujna, ovaj 'apokaliptični' stroj za razbijanje atoma postat će doslovce vremenska mašina koja bi znanstvenicima trebala otkriti kako je nastao svemir i što se događalo odmah nakon Velikog praska, prije otprilike 14 milijardi godina.

Očekuje se da će u trenutku kada znanstvenici stvore uvjete nakon Velikog praska, pojaviti tražene i pretpostavljene čestice koje tvore materiju i nove dimenzije.

Stručnjaci vjeruju da će pritom biti stvoreno mnogo malih crnih rupa, malenih verzija 'čudovišta' iz dalekog svemira koja upijaju svu materiju oko sebe, pa čak i svjetlost, koja im, iako putuje najvećom mogućom brzinom uopće, ne može pobjeći.

Zbog toga neki od znanstvenika pokušavaju zaustaviti ovaj projekt posljednjim pokušajima putem suda.

Strahuju da se eksperimentom zadire u potpuno nepoznato područje čime bi se mogla ugroziti sigurnost cijele planete.

Grupa koja stoji iza cijelog projekta, Europski centar za nuklearna istraživanja, tvrdi da će male crne rupe nestati čim budu stvorene.

Ali njihovi oponenti upozoravaju da nitko ne može 100% garantirati kako crne rupe neće opstati, postepeno rastući do veličine koja bi mogla progutati cijeli Zemlju.

Iz Centra pak tvrde da je ovaj eksperiment od ključne važnosti za otkrivanje vječne misterije postanka svemira i svega u njemu.

U eksperimentu bi čestice atoma trebale biti usmjerene u suprotnim smjerovima njihovih praveih putanja kroz 30 kilometarski podzemni stroj, što je skoro veličina londonske podzemne željeznice.

Čestice će putovati toliko brzo da će svake sekunde obići cijelu duljinu 11 245 puta.

Kao krajnji rezultat, znanstvenici očekuju da će otkriti fundamentalni dio atoma, koji se zove Higgsov bozon, za koji se smatra da postoji, ali nikad nije znanstveno dokazan.

Profesor Otto Rossler, koji predvodi oponentsku stranu podigao je na Europskom sudu za ljudska prava tužbu protiv 20 zemalja koje financiraju ovaj projekt.
'Vrlo je vjerojatno da će te male crne rupe preživjeti, narasti i pojesti cijelu planetu iznutra,' tvrdi profesor.

Glasogovornik Centra navodi da se 'eksperimentom neće stvoriti ništa što se već rutniski ne događa u prirodi.'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene